Mihály
2 °C
16 °C

Veszélyt okozhat egy 1981-ben hullámsírba temetett szovjet atom-tengeralattjáró

2012.09.25. 23:22

Ellenőrizhetetlen láncreakció indulhat egy hullámsírba temetett szovjet atom-tengeralattjáró reaktorában - állította az ARD német közszolgálati televízió az orosz környezetvédelmi minisztérium egy belső jelentésére hivatkozva.

Az ARD Report Mainz című politikai magazinműsora szerint az 1981-ben a Kara-tengeren elsüllyesztett K-27-es jelzésű szovjet atom-tengeralattjáró radioaktív szennyeződést okozhat, mert víz szivárog a meghibásodott reaktorba.

A Novaja Zemlja szigetcsoport térségében 33 méter mélyen fekvő tengeralattjárót a környezeti katasztrófa megelőzése céljából legkésőbb 2014-ben ki kell emelni a hullámsírból - áll az orosz környezetvédelmi minisztérium szakértőinek jelentésében, amely szerint "nagyon valószínű", hogy ellenőrizhetetlen láncreakció indul be, ha nem gondoskodnak a fűtőelemek biztonságos elhelyezéséről.

Az orosz hatóságok a 2011 nyarán készült belső minisztériumi dokumentummal ellentétben csak lehetséges veszélyről beszélnek nyilvánosan - jegyezték meg a műsorban.

Az ARD-hez eljutott dokumentumok szerint egy másik régi szovjet atom-tengeralattjáró, a Barents-tenger mélyén 2003 óta fekvő K-159-es is szennyeződést okozhat, mert a roncs körül hiányzik a sugárzásvédelmet szolgáló építmény, ezért ezt a tengeralattjárót is legkésőbb 2014-ben ki kell emelni. Egy esetleges környezeti katasztrófa elsősorban a térség halállományát károsítaná. A Barents-tenger a legfontosabb tőkehal-halászterület a világon - áll a német televízió összeállításában.