Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Több száz könyvvel jön a Wayteq olvasója

2012.09.27. 13:14

Már első kézbevétele alatt megnyert magának a WayteQ xBook 60w e-könyv-olvasója, könnyű és nagyon gyors. A fekete színű olvasó dizájnja roppant egyszerű, de pont ez fogott meg benne, a szükséges gombokon kívül nincs semmi felesleges rajta. A szükséges gombok pedig a home, menü, kurzor, visszalépés és frissítés gomb.

Az olvasó 264 előre telepített könyvvel érkezik, megtalálható ezek között sok magyar és néhány nemzetközi klasszikus. Megtalálhatóak benne a kötelező olvasmányokon kívül például Alexander Dumas kalandregényei, Benedek Elek népmeséi, Homérosz és Dante költeményei, Shakespeare és Molliere drámái, Mikszáth, Eötvös, Arany János művei. Persze tudjuk, hogy e-könyv-olvasót nem ezért vesznek az emberek, de fontos, hogy ezek is meglegyenek a könyvtárban. A több ezer könyv között pedig igazán elfér és nem kell külön letölteni ezeket, ha éppen Sherlock Holmes kalandjait olvasnánk a tengerparton kikapcsolódásként.

Alapból a könyvek képe és címe alapján lehet keresni, ezt polc módnak nevezik, de átállítható listanézetbe is. A rendezés történhet név szerint, szerző szerint, időrendi sorrendben (ez alatt az olvasóra kerülés dátuma számít), típus szerint (vagyis itt lehet katalogizálni) és méret szerint. Ez utóbbi kicsit érthetetlen, hiszen ki keres méret szerint könyvet, ez legfeljebb akkor lehet érdekes, ha rövid verset keresünk vagy egy nagyenciklopédiát.

Könyv keresésnél egy virtuális billentyűzet jön elő, itt kell bepötyögni egyesével a betűket a kurzor segítségével. Hosszadalmas, de tapasztalatból mondom, e-könyv-olvasón nem gyakran használunk billentyűzetet. Persze elképzelhető olyan felhasználási mód, ahol ez fontos szerepet kap, erre inkább billentyűs olvasót ajánlunk.

Az olvasó gyors, pillanatok alatt átrendezi az egész könyvtárat a megadott paraméterek alapján. A könyvet egy leheletnyivel lassabban tölti be, mint azt elvárnám, de az a néhány másodperc kibírható. És most értünk el az e-könyv-olvasók legfontosabb részéhez, az olvasási élményhez. Kezelése könnyű, adja magát, mit kell csinálni ahhoz, hogy elkezdhessünk olvasni. Gyorsan lehet lapozni, nem kell várni, míg betöltődik a következő oldal, így folyamatosan lehet olvasni. Lapozni az olvasó jobb- és baloldalára tett gombbal lehet, mindkét oldalra tettek gombokat, így bármelyik kézzel fogjuk az olvasót, tudunk lapozni.

A könyvön belül a szokásos lehetőségeket kapjuk, betűméret és betűtípus beállítása, ugrás meghatározott oldalra, keresés a szövegben, könyv elforgatása kilencven fokkal. Ami meglepő funkció, hogy automatikus oldalváltást is be lehet állítani, be lehet állítani, hogy hány másodpercenként lapozzon a könyv, ez lehet 10, 20, 30, 40, 50 és 60 másodperc. Ahhoz, hogy ez használható szolgáltatás legyen, nagyon precízen egy tempóban kell olvasni.

Mikrousb-portot tettek bele, ezen keresztül lehet a számítógéphez csatlakoztatni, ahol szinte azonnal megjelenik külső meghajtóként, előtte azonban megkérdezi, hogy csatlakoztatni akarjuk-e vagy csak tölteni. A könyveket a dokumentumok menüben találjuk, ide lehet másolni a saját könyveket is. Az olvasó az epub formátumot támogatja, a kiválasztott könyveket csak rá kell húzni az olvasóra, nem kell külön alkalmazás ehhez.

A szokásos e-könyv-olvasós hibát a WayteQ is elkövette, zenelejátszót tett az olvasóba. Bizonyára vannak olyanok, akik mindenképpen az olvasóval szeretnének zenét hallgatni, de ez ne tegyék. Zenét hallgatni mp3-lejátszóval, laptoppal, akár mobiltelefonnal is lehet, de olvasóval nem. Egyrészt nem szól olyan jól, bárhogy is próbálkoznak, másrészt az olvasó elveszíti azon előnyét, hogy hetekig nem kell tölteni, mert az e-ink technológia miatt csak akkor fogyaszt, ha lapozunk.

A technikai paramétereket a végére hagytuk, az olvasó kijelzője 6 hüvelykes, felbontása 800*600 pixel és 16 szürke árnyalatot képes megjeleníteni. Processzora 600 megahertzes és 128 megabájt DDR2 RAM-ot tettek bele. Belső memóriája 4 gigabájt, ez microSD-kártyával egészen 32 gigabájtig bővíthető. Wifire is tud csatlakozni, a 802.11 b-t támogatja. Mérete 174*126*8 milliméter, súlya 140 gramm. Nagyon sok formátumot támogat, köztük az ebub, txt, pdf, html, rtf, mobi, doc, pb2, chm, zip/rar, djvu, xls, fb2, oeb, trc és prc, ezen kívül képformátumok közül a jpg, bmp, png és gif formátumokat, zenében pedig az mp3 formátumot.

Az olvasó 29900 forintba kerül, ez a mai dollárárfolyamokat nézve, olcsóbb, mint az Amazon Magyarországra is rendelhető Kindle olvasója. Bár a legújabb Kindle-modelleket nem próbáltuk ki, a WayteQ olvasója felveszi a versenyt a korábbi generációk olvasóival.