Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Maguknak szerválnak a kvadrokopterek

2012.10.02. 16:10

Kvadrokopteres mutatványból láttunk már néhány érdekeset, azonban a Zürichi Állami Technológiai Intézet munkatársai valami teljesen újat mutattak. Három kvadrokopter együttes erővel, illetve a közöttük kifeszített hálóval nemcsak feldobnak egy labdát, de el is kapják azt.

A videón jól látszik, ahogy a három kvadrokopter egy gyors megiramodással megfeszíti a hálót, amitől a labda a magasba lendül. A szakemberek szerint a szabályozás legnehezebb feladata az volt, hogy a kopterek képesek legyenek kezelni a megfeszülő háló visszarántását, és még azelőtt korrigálják a helyzetüket, hogy egymásnak csapódnának. Amint ez megvan, azonnal igyekeznek olyan pozíciót felvenni, hogy a feldobott labda a hálóba hulljon vissza. Ahhoz, hogy ez sikerüljön anélkül, hogy a három kopter egymást rángatva lezuhanjon, a mérnökök szerint három dolog kell. A labda röppályáját követő program mellett szükség van egy erre alapuló, az egyes kopterek mozgását összehangoló rutinra, illetve egy sor olyan algoritmusra, ami az elvégzett feldobások és elkapások során megismert hibákat alapul véve javítja az elkapás pontosságát. A labda követését mozgásérzékelő kamerákra bízzák a svájci szakemberek.

A módszer segítségével korábban számos sikeres mutatványt bemutattak már a Flying Machine Arena (repülőszerkezetek arénája) elnevezésű labor munkatársai. Egy-egy kvadrotoros gép már ezt megelőzően is képes volt a labda levegőben tartására, sőt két ilyen szerkezet akár rövidebb labdameneteket is le tudott játszani. A mostani kísérletben a három gép összehangolása a mutatvány.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek