Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Művészeket utánoz egy japán festőrobot

MTI/Index
2012.10.03. 11:24

Festőművészeket és kalligráfusokat képes utánozni az a robot, amelyet kedden mutattak be japán tudósok. A robotot arra programozták, hogy lemásolja egy példakép ecsetkezelését és festőtechnikáját – mondta el Kacura Szeiicsiro, a Keio Egyetem professzora.

A robot, amelyet egy, a jövő technológiáival foglalkozó vásár megnyitóján mutattak be Tokióban, élő mesterek munka közbeni megfigyelésével tanul, ezért már elhunyt művészek, mint Picasso vagy Monet másolására nem képes. A tudósok abban reménykednek, hogy technológiájuk egy napon odáig fejlődik, hogy komplex sebészeti beavatkozásokra vagy tervezői feladatok megoldására is alkalmas lesz.

Ahogy a videón is látszik, a trükk az, hogy a festő vagy kalligráfus a robot karjait fogva fest, így az képes eltárolni és újra előhívni a mozdulatok legfontosabb jellemzőit. Japán öregedő társadalmában attól tartanak, hogy a régi kézműves technikákat nem adják át a fiatal generációknak, így azok teljesen kihalnak – fejtette ki Kacura.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!



  • Vennék
  • Hírek