Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-3 °C
3 °C

Évekig lopták az USA elektronikai készletét

2012.10.04. 13:00
Tizenegy embert gyanúsít az Egyesült Államok mikroelektronikai eszközök idegenkézre-juttatásával. A vád szerint egy álcégen keresztül évek óta katonai előnyhöz juthatott Oroszország.

Mikroelektronikai eszközök lesznek annak a pernek a tárgyai, amelyeket illegálisan Oroszországba akart exportálni 11 ember az Egyesült Államokból. A CNN úgy tudja, hogy a szerdán Houstonban elfogott csempészek katonai és hírszerzési célokra akarták átadni az eszközöket az oroszoknak.

Egyikőjük az orosz származású, amerikai állampolgár, Alexander Fischenko, aki csak azért alapította Houstonban működő Arc Electronics nevű cégét, hogy azon keresztül adhassa el a szigorúan őrzött – radarok, fegyverek kezeléséhez használt – elektronikai eszközöket. Az ügyészek szerint ráadásul Fischenko résztulajdonosa a moszkvai székhelyű Apex System nevű cégnek is, mely Oroszország egyik hivatalos hadieszköz-beszállítója. Az ügyészség ezért a cégek esetében is kezdeményezte az eljárást.

A vád szerint Fischenko és társai eltitkolták cégük valódi tevékenységét, és azt állították, hogy az Arc Electronics hétköznapi tárgyakat, például jelzőlámpákat gyárt. A bíróságra benyújtott iratok között szerepel az is, hogy a résztvevők rábírták a beszállító cégeket, hogy rejtsék el azokat a csomagokat, melyeket az Arc-tól kapnak. Fischenko ennek kapcsán arra biztatta a beszállítóit, hogy ha kifogást keresnek, akkor az „legyen ügyes, korrekt, és megcáfolhatatlan”. Az ügy másik gyanúsítottja, a kedden a houstoni reptéren elfogott, szintén orosz-amerikai állampolgár Alexander Poszobilov egy beszállítólevelet is meghamisíttatott, hogy úgy tűnjön, mintha halászbárkákhoz szállítanának alapanyagot.

Az ügyészség szerint 2002 óta az Arc Electronics 50 millió dollár (kb. 11 milliárd forint) értékben tulajdonított el mikroelektronikai eszközöket és adta át azokat az oroszoknak. Azt pontosan nem tudni, hogy a kicsempészett alkatrészekből mekkora volt az illegális mennyiség, csak annyi biztos, hogy a cég 2008-ban kezdett illegalitásba. A tizenegy gyanúsítottból nyolc meghallgatása szerdán kezdődött.  • Vennék
  • Hírek