Mária
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Több száz embert vert át az ózdi csaló

2012.10.05. 14:50

Egy 54 éves ózdi férfi 2010-ben 15 dollárért cserébe örökös tagságot ígért egy nemzetközi hirdetésekkel foglalkozó portálon. A férfinak több száz embert sikerült átvernie, de 2011 nyarán a sértettek feljelentést tettek ellene. A gyanúsított a hirdetéseiben azt írta, hogy a portál létrehozásához szükséges tőkét próbálta megteremteni a tizenöt dolláros díjból; azt állította, hogy tízezer fős tagság mellett az oldal már elindítható lesz.

A férfi azzal csábította magához a befektetőket, hogy a közzétett hirdetések után befolyó bevétel 40 százalékát szétosztotta volna közöttük. A gyanúsított ezenfelül a 0,025 dollárért, jóval a szokásos piaci ár alatt értékesített hirdetésekből is részesedést adott volna a tagoknak, akik így átlagosan 0,1 dollárt kaptak volna naponta. A férfi ugyanis arról tájékoztatta az ügyfeleit, hogy ha mindennap csak 200 hirdetést értékesít, akkor ők napi szinten 20 dollárt keresnének, ami nagyjából 120 ezer forintos bevételt jelentene számukra minden hónapban.

A sértettek átutalták a kért összeget a gyanúsítottnak, remélve, hogy hogy az interneten üzleti partnereket szerezhetnek, és szert tehetnek az ígért haszonra a reklámokon keresztül. A nyomozás során a rendőrség megállapította, hogy a férfi több mint 900 ezer forintot gyűjtött össze, de valójában nem állt szándékában az internetes portál elindítása és működtetése.

A gyanúsított tagadta a bűncselekmény elkövetését, de a számára átutalt több százezer forinttal nem tudott elszámolni: mivel nem volt más jövedelme, a befolyó pénzt a saját megélhetésére fordította. A kihallgatott tanúk és bizonyítékok alapján a rendőrség megállapította, hogy a férfi csalást követett el, így a büntetőeljárás nyomozati szakának végén az Ózdi Rendőrkapitányság vádemelési javaslatot nyújtott be az illetékes ügyészségnek.