Adorján, Adrián
3 °C
8 °C

Sztrájkolnak az iPhone 5-öt gyártó munkások

2012.10.06. 08:01

Becslések szerint 3-4 ezer dolgozó lépett sztrájkba Kínában, az Apple cég iPhone 5-ös okostelefonját összeszerelő gyártósorokon – közölte szombaton egy munkajogi csoport. A New York-i székhelyű China Labor Watch szervezet beszámolója szerint a munkabeszüntetés pénteken kezdődött a tajvani Foxconn Techology Group csengcsoui gyárában, az északközép-kínai Honan tartományban.

Az Apple legnagyobb beszállítójának üzemében több gyártósor egész pénteken állt a dolgozók tájékoztatása szerint. "A sztrájkot az okozta, hogy a munkásokra túl nagy nyomás nehezedik" – mondta Li Csiang, a nonprofit munkajogi szervezet egyik igazgatója. Közlése szerint a Foxconn túlságosan szigorú minőségi követelményeket állított a munkások elé, anélkül, hogy biztosította volna számukra a megfelelő szakirányú ismeretek és fogások elsajátítását. Elégedetlenséget váltott ki közöttük az is, hogy az év leghosszabb kínai ünnepe, a hétfőig tartó nyolcnapos Aranyhét alatt is dolgozniuk kell.

Az incidens tovább fékezheti a legújabb iPhone okostelefon eladásait. Az Apple korábban azt közölte, hogy világszerte hiány mutatkozik az iPhone 5-ös készülékek utánrendeléseinél, miután a múlt hónapban rekordmennyiséget, ötmillió darabot értékesítettek a készülékből. A kaliforniai társaság kiélezett versenyben van a dél-koreai Samsunggal.