Az Apple-höz igazol a Samsung vezető csiptervezője

2012.10.12. 00:41

Elhagyja a Samsungot a cég vezető csiptervező mérnöke, Jim Mergard, és a nagy rivális Apple csapatába igazol - tudta meg a Wall Street Journal. Mergard tavaly nyárom került a Samsunghoz, előtte 16 évet az AMD-nél húzott le a csiptervező osztály vezetőjeként és a cég alelnökeként.

Az átigazolás az Apple és a Samsung háborújának legújabb csatájaként is értelmezhető. A két cég szabadalmi perekkel próbálja betiltatni a másik termékeit, ebben egyelőre az Apple áll jobban, miután a kaliforniai bíróság egymilliárd dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte a dél-koreai céget, és kimondta, hogy a Samsung szabadalmakat és formatervezési ötleteket lopott. Az Apple további 700 milliót követel, a Samsung pedig az iPhone 5 betiltására hajt, azt állítva, hogy a engedély nélkül használ ja a telefon a szabadalmaztatott technológiáikat.

A csiptervező mérnök szakma nagyágyúi mostanában nagyobb átigazolási lázban égnek, mint a profi focisták két szezon között. Augusztusban az AMD csábította el az Apple volt vezető tervezőjét, Jim Kellert, hogy a szintén volt Apple-vezető Mark Papermaster keze alatt dolgozzon. Nyár közepén az Apple-höz igazolt át az AMD tervezőcsapatának egyik kulcsfigurája, John Bruno.

Az Apple az iPhone 5-ben mutatta be első saját tervezésű processzorát, az A6-ost, amit éppen a Samsung gyárt számára. A két cég a pereskedés mellett egymás legfontosabb megrendelője illetve beszállítója, évi több milliárd dollár értékben vásárol az Apple a Samsung csipjeiből és kijelzőiből. Az Apple egyébként dinamikusan terjeszkedik a csiptervezés területén, az elmúlt években több ezzel foglalkozó vállalatot is felvásárolt.  • Tippek
  • Árfolyam