Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Az Amazon túlárazta egyes kiadók könyveit

2012.10.15. 11:38

Az Amazon értesítette felhasználóit, hogy egy bírósági döntés miatt valószínűleg pénzt kapnak vissza egyes korábbi könyvvásárlásaik után. A becslések szerint 0,30 és 1,32 dollár közötti összegekről van szó, könyvenként.

A Hachette, Harper Collins és Simon & Schuster kiadók indítottak pert az Amazon ellen a e-könyvek árszabása miatt. A döntés azokat az amerikai felhasználókat érinti, akik 2010 áprilisa és 2012 májusa között vásároltak az említett kiadók könyveiből. A visszafizetés legkorábban jövő februárban kezdődhet meg.

A felhasználóknak semmit nem kell tenniük ahhoz, hogy visszakapják a nekik járó összeget, az automatikusan megjelenik majd az amazonos fiókjuk egyenlegét, ezt a későbbiekben felhasználhatják az Amazonon történő vásárlásnál.

A kiadók régóta ágálnak az e-könyvek forgalmazói ellen, nem az Amazon az egyetlen, amely ellen perek indultak. Legutóbb a Google állapodott meg a könyvkiadókkal a könyvek digitalizálásáról. Az amerikai kiadók választhatnak, hogy a könyvtárprojekt keretében engedélyezik-e a hozzáférést könyveikhez és újságjaikhoz, vagy eltávolíttatják azokat a gyűjteményből. A Google eddig körülbelül 15 millió könyvet digitalizált, hogy könnyebb hozzáférést biztosítson azokhoz.