Minden, amit tudni akartál az iPad Miniről

2012.10.17. 21:01
Több hónapnyi pletyka, kiszivárgott hír, fotó, álhír és álfotó után az Apple október 23-ra nagyszabású sajtótájékoztatót hirdetett, amin minden bizonnyal a hónapok óta várt iPad Mini-bejelentést fogja megejteni. Bár hivatalosan még mindig nem létezik a táblagép, a sajtókonferencia szlogenje (We've got a little more to show you - egy kicsivel többet szeretnénk mutatni) arra utal, most már tényleg lehull a lepel a tabletről, amit lassan már nagyobb várakozás övez, mint az iPhone 5-öt. Mindent összeszedtünk a gépről, amit tudni érdemes róla. A többi kiderül 23-án, magyar idő szerint este.

Steve Jobs gyűlölte még a gondolatát is a 7 hüvelykes táblagépnek, azt mondta, teljesen felesleges egy tabletnek túl kicsi, telefonnak túl nagy készülékkel előállni, ami csak azt fogja elérni, hogy a fejlesztőknek még egy méretre el kell készíteniük az alkalmazásokat. Úgy tűnik, Jobs tévedett, legalábbis a Kindle Fire és a Nexus 7 sikerei azt mutatják, igenis van igény a mini táblagépekre (és akinek volt már szerencséje valamelyikhez ebből a kettőből, valószínűleg mélységesen egyetért ezzel). A Tim Cook vezette Apple azonban hajlamos a legendás cégalapító hagyományosan szentírásnak vett szavaival szembemenni, az iPhone 5 méretét is megemelték, annak ellenére, hogy Jobs ragaszkodott a szabványos mérethez. A saját utakon járás egyelőre beválni látszik: mióta Cook átvette a hatalmat, csak az elvakult rajongók fanyalognak a kreativitás és az ős-Apple stílusának eltűnése miatt, a cég piaci értéke közel a duplájára emelkedett, és jelenleg a legsikeresebb és legértékesebb vállalat a világon.

Ami biztos

Ipad Mini lesz. Lehet hogy nem ez lesz a neve (bár hülye lenne az Apple másképp elnevezni, ha egyszer így hívja az internet fél éve, és a Mini típusmegjelölés az iPodnál is bevált már), de a megjelenése száz százalékra vehető, akkora médiahekk nem létezhet a világon, hogy az egész csak valami hónapokig tartó gigantikus átverés legyen. A távol-keleti alkatrészgyártó és összeszerelő üzemekből származó hírek szerint az Apple tízmilliós kezdőkészlettel indul neki a karácsonyi szezonnak, legalábbis ennyi kijelzőt rendelt első körben a gyártáshoz.

A kijelző kicsit nagyobb lesz, mint a kategóriában szabványnak mondható 7 hüvelykes átmérő - az Apple csak nem tudja megállni, hogy ne lógjon ki a sorból. A 7,85 hüvelykes képátlóhoz egyelőre ismeretlen felbontás tartozik, az biztosnak látszik, hogy nem kapja meg az iPhone 4 óta telefonban-tabletben-notebookban is az Apple csúcskategóriáját jelentő Retina displayt. A kiszivárgott fotókon a Mini észrevehetően vékonyabbnak tűnik az iPad korábbi generációjánál. A kisebb mérettel együtt ez azt jelenti, hogy a régi táblagépeknél sokkal könnyebb lesz, ahogyan az iPhone 5 is könnyebb a régi telefonoknál. A design érezhetően arra utazik, hogy egy kézzel is kényelmesen lehessen tartani a tabletet.

Az iPhone 5 egyetlen jelentős újításának gúnyolták az új, Lightning fantázianevű töltő- és csatlakozóportot, ami miatt a régi iPhone-okhoz vásárolt kiegészítők az utolsó töltőkábelig mind használhatatlanok az új telefonnal. Miután a bevezetést az Apple már elkezdte, és a Mini mégis csak egy új termékkategória első képviselője, ahol nem akkora gond a régi kiegészítők használhatatlansága, biztosra vehető, hogy a minitablet is Lighninggal fog csatlakozni az iparági standard microUSB helyett.

Ami bizonytalan

Nem sok információ szivárgott ki egyelőre a Mini processzoráról. Az iPad 3 az A5-öt használja, az iPhone 5 pedig az erősebb A6-ot. A Mininek elvileg nincsen akkora teljesítményre szüksége, mint az ötös iPhone-nak, és az ár alacsonyan tartása miatt érdemesebb lenne talán a régi processzort választania. Elemzők mégis arra tippelnek, hogy az A6-ot fogja használni a táblagép, egyrészt presztízsokokból (az Apple nem engedheti meg magának hogy ne az ő tabletje legyen a leggyorsabb és legerősebb a kategóriában), másrészt jobban megéri nagy tömegben ugyanazt a processzort legyártatnia több termékhez is.

Az iPad eddigi három generációja 16, 32, és 64 gigabájtos háttértárral jött, egy német áruházlánctól kiszivárgott hírek szerint ezen a skálán most lefelé lép az Apple, és 8, 16, illetve 32 gigás verziók lesznek, megint csak a költséghatékonyság jegyében. Ha ehhez hozzávesszük a hagyományos fekete és fehér színeket, illetve a wifis és 3G-s megoldásokat, legalább 12 féle készülékről beszélünk - ez is éles ellentétben áll Steve Jobs egykori elképzeléseivel, aki mindig nagyon ügyelt arra, hogy ne aprózza szét a saját piacát ezerféle termékkel. És még az is lehet, hogy az LTE is bejön a netre csatlakozási lehetőségként, bár ezt nem tartják valószínűnek a szakértők.

A 7 hüvelykes táblagépek jellemzően csak egy kamerával vannak felszerelve a videotelefonáláshoz, de a Miniről a neten terjengő kémfotókon elő- és hátlapi kamera is van, ahogy az az iPad-család többi tagján. Mivel a Minit egy kézben is kényelmesen lehet fogni, fotózásra is alkalmasabb lesz, mint a nagy testvérei, amelyek rendszeresen közröhej tárgyává teszik a gazdáikat, amikor azok a hátlapi kamerát próbálják használni. Ráadásul a két kamera újabb pont lenne, ahol technikai felszereltségben lekörözi az Apple gépe a konkurenciát.

A kiszivárgott európai árlista
A kiszivárgott európai árlista

Amit senki nem tud

A legérzékenyebb pont az iPad Minivel kapcsolatban mindenképpen az ára, az Apple ugyanis egészen lehetetlen helyzetbe van beszorítva. Egyrészt ott a Nexus 7, a 200 dolláros konkurencia, ami pár hónap alatt elvette a legtöbbet eladott androidos táblagép címét a Samsung Galaxy Tab családjától. Ennél sokkal drágább nem lehet - kevéssel azért fölé mehet, hiszen az Apple-nél régi szokás drágábban adni a termékeket a vetélytársaknál, ezt mindenki megszokta és tolerálja is. Ott van viszont a másik oldalon az iPod Touch 300 dollárért, ami gyakorlatilag nem más, mint egy egészen mini iPad, 5 hüvelykes képernyővel. Ha ez alá viszi a Mini árát az Apple, gyakorlatilag kinyírja a Touchot, ha fölötte hagyja, a Nexus lesz sokkal-sokkal olcsóbb, és vonzóbb lehetőség a vásárlóknak.

A kiszivárgott hírek szerint a különféle verziók árai 250 és 650 között fognak szórni - ez az infó azonban Németországból való, euróban számolva, a német áfával terhelve. Egyelőre jobb ha annyiban maradunk, hogy a végleges ár a géppel kapcsolatos egyik legnagyobb rejtély.

A megjelenési dátumot viszont nagyjából meghatározza a sajtóbemutató időpontja, és a Microsoft nagy premierje október végén (ekkor jelenik meg a Windows 8, és ami az iPad szempontjából fontosabb, a Surface tablet). Az Apple-nél még Steve Jobs idejében jött szokásba, hogy a bombasztikus bemutató részeként bejelentik azt is, hogy az adott terméket már lehet is előrendelni, és legkésőbb pár nap múlva a boltokba is elér. A 23-i sajtókonferencia keddre esik, valószínűsíthetjük, hogy a hét végefelé már a boltokban lesz a Mini, nagyjából a Surface-szel egy időben. És az iPhone 5 premierjéből kiindulva a a Surface-nek nagyon jónak kell lennie, és emellé a Microsoftnak minden marketinges vudumágiájára is szüksége lesz, ha nem akarja, hogy csúnya lebőgés legyen a dolog vége.  • Hírek
  • Hírek