Ingyenwifi nincs, és halljuk, ahogy keféltek

2012.10.18. 14:39

A vezeték nélküli hozzáférési pontokhoz szükséges router telepítésénél a rendszer általában felhasználói nevet kér a hálózathoz. Ezeket a neveket mindenki láthatja a rendszer hatókörén belül, aki az elérhető hálózatokat böngészi. Egy brit felmérés szerint a felhasználók többsége Home vagy Wireless01 névre kereszteli a saját hálózatát, vagy éppen a saját becenevüket vagy vezetéknevüket adják meg. Ennek ellenére számos kreatív elnevezéssel is találkozhatunk: ezek lehetnek burkolt, mégis agresszív üzenetek is, amiket a felhasználók post-it cetliként használnak.

A felmérés során kiderült, hogy léteznek olyan helyi hálózatok, ahol az „Idegesítő a zenéd!″ nevű kapcsolódási pont mellett létezik egy „Idegesítő a dumád!″ is. Egy felhasználó a vegetarianizmus mellett kampányolt az „A hús: gyilkosság″ hálózati névvel; erre a közelben lakó ínyenc az „A hús: finom!!!″ elnevezéssel reagált.

Ugató kutyák, macskapiszok, kefélő szomszédok

negyedik (1)

A hozzáférési pontok az átlagos felhasználó számára azonosíthatatlanok; aki szembesül a hálózat nevével, csak annyit tudhat, hogy annak a hatókörében tartózkodik, de egy tízemeletes társasházban nehezen lehet meghatározni, hogy a szóban forgó hálózatot melyik lakásban használják. A békés egymás mellett élést így nem veszélyeztetik az állatpedagógiai nevelést sürgető üzenetek, például a „Hallgattasd el azt a rohadt kutyát a hetediken!″, vagy a „Ne a gyepre szarasd a macskádat!″.

Az OpenSignalMaps helyi hálózatok karbantartásával foglalkozik, így számos wifi hotspot nevét ismerik. Az ő adataik szerint az internetezőket a zajos szomszédok zavarják a legjobban. A vállalat szerint a „Ne csapkodd az ajtót!!!″, a „Ne mászkálj magassarkúban!″, a „Kuss legyen!″, a „Ne futkározz!″ és a „Hagyd abba az üvöltözést!″ viszonylag gyakran használt elnevezések. A zajforrások közül a szex kiemelt problémát jelent, legalábbis erre utal a „Halljuk, ahogy keféltek!″ elnevezés, ami az OpenSignalMaps adatai szerint számos felhasználót zavar az Egyesült Királyságban és Írországban. A Reddit egyik felhasználója arról számolt be, hogy az általa látott „NeKeféljetekMárAnnyit″ nevű hálózat ironikus módon szabadon elérhető volt.

Ha Ön is ismer a fentiekhez hasonló, vicces, agresszív vagy meghökkentő módon elnevezett helyi hálózatot, küldje el nekünk a képét emailben!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport