Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lefoglalták, de nem tudják bekapcsolni

2012.10.18. 16:06
Éppen folyamatban van az évszázad magyar warezpere, de úgy tűnik, ez cseppet sem szegte kedvét az illegális tartalmak árusításából haszont remélőknek. Ott folytatják, ahol mások abbahagyták: a Coldfusion sms-warez miatt bukott be, mégis vannak még ilyen oldalak. A legutóbbi ilyen ügyben a hatóság nem áll a helyzet magaslatán, de furcsa toplistára bukkanhatunk a tárhelyszolgáltató oldalán is.

Október nyolcadikán hétfőn jött a hír, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 140 terabájtnyi warezt foglalt le. Az ügyben viszont egyelőre se gyanú, se gyanúsított, pedig a szervereken állítólag negyvenezer e-könyv, film, dal és szoftver illegális másolatát tárolták.

A NAV-tól megtudtuk, hogy az akciót a hivatal pénzügyi nyomozói vezették, 2009. január elseje óta hozzájuk tartozik minden ilyen ügy. Az akkor még folyamatban lévőket - a Coldfusion ügyét kivéve - elvették a korábbi hatóságoktól. Kiderült az is, hogy az eljárás egy bejelentés alapján indult, és a nyomozók állapították meg a szerverek jogsértő tartalmát – bár ennek módjáról semmilyen további tájékoztatást nem kaptunk.

Ilyet még nem látott

Mint az ügyben érintett szerverpark, a DTSH tulajdonosa elmondta, a helyszínre érkező szakértő saját elmondása szerint még soha nem dolgozott olyan rendszerrel, amit ott talált. A lefoglaláshoz a cég rendszergazdájának segítségét kérték. Állítólag a 24 óra alatt, mialatt a helyszínen voltak, összesen egy adatbázist és egy fájllistát sikerült lementeni, azonban a hatóság emberei nem keresték konkrétan az illegális tartalmakat.

A tulajdonos ezalatt éppen külföldön volt, de sms-ben utasította a kollégákat, hogy mindenben működjenek együtt a hatóságokkal, akiknek ennek ellenére is csak ezt a szerény eredményt sikerült produkálniuk. A szervereket jogilag ugyan az Inviteltől foglalták le, valójában azonban a közleményben is említett dtsh.hu tulajdonát képezik, ami egy ingyenes tárhelyszolgáltató.

Az ügyben gyanúsított nincs, a dtsh.hu tulajdonosa csupán „egyéb érdekeltként” szerepel az ügyben, azonban még erről sem kapott semmilyen hivatalos papírt, csupán telefonon közölték vele, sokadik megkeresés után.

A szervereken kívül a könyvelést is lefoglalták még szeptember ötödikén, azonban ehhez sem nyúltak a mai napig sem: ez akkor derült ki, amikor a cég tulajdonosa visszakérte a hatóságoktól, hogy le tudja rendezni az esedékes adóügyeket – aminek végeredményét a lefoglaló hatóságnak, a NAV-nak fog benyújtani. A panaszokra a hivatal nem reagált, pedig a tulajdonos írásban jelezte, hogy pótolhatatlan dolgok vannak a szerveren.

„Nincs elég áramunk”

A szerverek valószínűleg csak porosodnak valahol, mivel a NAV felhívta a cég tulajdonosát, és kérte, hadd vigyék vissza a szervereket, mivel nincs elég áramuk, nem tudják még bekapcsolni sem a szerverparkot – állítja a tulajdonos. Kérték azt is, hogy a cég rendszergazdája legyen jelen, mivel a szakértő nem ért hozzá. Ezzel a kéréssel kapcsolatban is megkerestük a hatóságot, azonban csak azt a választ kaptunk, hogy „ennél több részletet a nyomozás érdekeire tekintettel nem tudunk megosztani a nyilvánossággal".

A DTSH tulajdonosa szerint apróbb dolgokkal is volt gondja a NAV-nak, például a lefoglalás helyszínén, a cég nyomtatójával nyomtattak, mert máshogy nem tudták megoldani. A szerverterem egyébként a NAV közleményétől eltérően a tulajdonos szerint nem húsz-, hanem harmincmillió forintot ér, ráadásul a 140 terabájt warez adat is légből kapott, mivel a szerverparkhoz tartozó tárhely valójában 190 terabájtos, valamint a lefoglaláskor nem is kerestek konkrétan illegális tartalmakat.

Premier filmek

A NAV esetlenkedése ellenére úgy tűnik, hogy a cég szerverein a felhasználók valóban tároltak jogsértő dolgokat is. Nyilván a bírósági eljárásig nem lehet ilyen biztosan állítani, de laikusként erősen gyanítható, hogy valóban futottak illegális tartalmakat ajánló oldalak a szervereken.

A DTSH saját toplistája szerint ugyanis a vezető, utp.dtsh.hu címen futó oldal (a NAV korábbi közleménye szerint ez volt az egyik célpont) filmekkel és játékokkal foglalkozott, de sokat elmond, hogy a listában olyan oldalakat találunk, mint a „Premier Filmek", vagy a „Movies & Games".

A cég maga írja weboldalán, hogy a felhasználók rendelkezésére áll egy védett tárhely, amelyet SMS-regisztráció után vehetnek igénybe – ez egyértelműen az emeltdíjjas sms-sel működő warezoldalak működési elve. Bár a tárhelyszolgáltató weboldal zavartalanul üzemel, a korábbi toplistás oldalak nem elérhetőek, a látogatókat a korábbi tartalom helyett egy rövid üzenet fogadja: „Tajekoztato hamasoran levelben es a www.dtsh.hu fooldalon!".