Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

A Google fizet legjobban a Szilícium-völgyben

2012.10.19. 08:02

A Glassdoor álláspiaci elemzőcég idén is elkészítette szokásos felmérését a szilícium-völgyi fizetésekről. A listát továbbra is Google vezeti, ahol tavaly általános, 10 százalékos fizetésemelést kapott az összes alkalmazott, részben azért, hogy így állítsák meg a magasan képzett, tapasztalt programozók elszivárgását a feltörekvő, fiatalabb, trendibb, több kihívást és perspektívát nyújtó cégek felé, mint például a Facebook. A tőzsdei belépés előtt álló cégeknél komoly vonzerő lehet a fizetés mellé járó részvényopció is az alkalmazottaknak, amivel némi szerencsével hatalmasat lehet kaszálni a tőzsdére lépés után.

A Google-nél tavaly a programozók átlagfizetése évi 128366 dollár volt, ami bő 27 millió forintnak felel meg. Ez bruttó összeg, amiből Amerikában kétféle jövedelemadót (állami és szövetségi), nyugdíjjárulékot és egészségbiztosítást vonnak le, ezek mértéke javarészt államonként különbözik, de egyébként is családi állapottól és még sok dologtól függ.

A fizetési toplistán a Facebook jött fel a második helyre, évi 123626 dolláros átlaggal, az Apple bő 114 ezret, az Ebay pedig közel 109 ezret fizet átlagosan a programozóinak. A szilícium-völgyi fizetések bővel az amerikai átlagszint fölött vannak, az országban egy szoftvermérnök átlagosan 92 ezer dollárt keres évente. Az amerikai átlagfizetés egyébként 2011-ben évi 47 ezer dollár volt.