Temérdek szemetet osztunk meg a neten

2012.10.21. 22:36

A Facebook-alapító Mark Zuckerberg szerint tíz éven belül ezerszeresére fog nőni a felhasználók által megosztott, netszemétnek minősíthető adatok mennyisége. Zuckerberg a Y Combination szervezet konferenciáján beszélgetett az ezzel kapcsolatos tapasztalatairól a vállalat társalapítójával, Paul Grahammel.

Zuckerberg ugy látja, hogy a netszemét-felhalmozás tulajdonképpen Moore törvényének közösségi hálózatokra érvényes verziója. A cégalapító úgy gondolja, hogy ha a netszemét ilyen ütemben szaporodik, az évente megduplázódó adatmennyiség-növekedést jelenthet, így tíz év múlva körülbelül a most megoszotott adatok ezerszerese fog keringeni a hálózatokon.

A Facebooknak valószínűleg tetemes része van a netszemét-gyártásból, a népszerű közösségi oldal adatforgalma elképesztő. Az egymilliárd felhasználó naponta 2,5 milliárd hivatkozást oszt meg, és 2,7 milliárdszor lájkol. Fotókból és képekből naponta 300 milliót töltenek föl, ez pedig naponta 500 terabájtnál is több tárhelyet igényel; szerint egy felhasználó naponta három lájkot oszt ki, és háromnaponta tölt fel egy fotót.

Az internetes adatforgalom legnagyobb részét a pornó teszi ki. A Google hirdetéskiszolgáló rendszere, a Doubleclick adatai szerint a web ötszáz legnépszerűbb oldala között több tucatnyi, felnőtt tartalmakra specializált oldal van. Az Extremetech szakértőinek számítása szerint a nagyobb pornóoldalak meghökkentő mennyiségű adatot forgalmaznak; annyit, amivel a weben csak a Youtube, a Facebook, és hasonló óriások képesek versenyezni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport