Gergely
4 °C
23 °C

Olasz rendőrséget hekkelt az Anonymous

2012.10.23. 15:33

Olasz nemzetbiztonsági információkat hozott nyilvánosságra az Anonymous nemzetközi hackerközösség, miután keddre virradóra feltörték az olasz rendőrség számítógépes adatbankját és belső levelezési rendszerét, jelentette a hackercsoport a saját olaszországi portálján. A hackereknek összesen 3500 fájlt, közöttük több száz titkos dokumentumot sikerült megszerezni. Az információk egy részét azonnal közölték olasz és nemzetközi portáljaikon.

Ez az első alkalom, hogy az Anonymous az olasz hatóságok kiemelten védett adataihoz jutott hozzá. Megszerezte a rendőrök mobiltelefonszámait tartalmazó listát, a rendőrség tagjainak bérezési táblázatát, a hatóságok által a lehallgatásokhoz használt mikrofonok műszaki adatait, a különböző olasz civil szervezetekről és szélsőséges csoportokról készült rendőrségi jelentéseket.

A hackerek feltörték az utcai tüntetéseken civilben szolgálatot teljesítő és csoportokba beépített rendőrök kartonjait is. Nyilvánosságra hozták a Lyon és Torino közötti nagysebességű vasút olasz szakasza ellen tüntető No Tav mozgalomra vonatkozó rendőrségi dossziét, amely a tüntetők megfigyelésére, valamint a tüntetők és a hatóságok közötti incidensekre vonatkozó adatokat is tartalmazza.

Az Anonymous olaszországi hálózatának egyik tagja a l'Espresso hetilap online kiadásának nyilatkozva pocséknak nevezte az olasz rendőrség biztonsági rendszerét, ami észre sem vette, hogy most az egyszer "nem ő figyeli meg az embereket, hanem a rendőrséget figyelik meg".