A Facebook felét akarta, lecsukták

2012.10.27. 16:43

A New York-i vállalkozót, Paul Cegliát pénteken vették őrizetbe, a rendőrség ugyanis kétrendbeli elektronikus csalással vádolja. Ceglia 2010-ben pert indított a Facebook ellen; azt állította, hogy aláírt egy szerződést a közösségi oldal tulajdonosával, Mark Zuckerberggel, aki 82 százalékos részesedést ígért neki a cégből. Ceglia tavaly nyújtotta be a keresetét, amelyben közölte, hogy megelégszik egy szerényebb, 50 százalékos tulajdonrésszel is.

Cegliát Welsville-i otthonában tartóztatták le péntek reggel, ugyanis a US Postal Inspection Service egyik felügyelője panasszal élt ellene. A vád szerint Ceglia részt vett egy több milliárd dolláros csalásban, ami Mark Zuckerberget és a Facebookot érinti.

A panaszban foglaltak szerint 2003-ban Zuckerberg és Ceglia aláírtak egy szerződést, ami programozási munkák elvégzéséről szólt. Ennek azonban semmi köze nem volt a Facebookhoz, és a szerződésben sem esett szó a közösségi oldalról. A hatóság állítása szerint Ceglia kicserélte a 2003-as szerződés egyik oldalát, hogy úgy tűnjön, minth a kérdéses irat valóban a Facebookról szólna.

Nem stimmelt a tipográfia

A szakértői vizsgálat kimutatta, hogy a kétoldalas dokumentum második oldalán a margók, a hasábok, valamint a szó- és betűközök markánsan eltérnek a szerződés első oldalán látható tipográfiától. Az első oldal ezenfelül a StreetFax LLC vállalatot említi, ahol Ceglia munkát adott Zuckerbergnek, de Ceglia csak négy hónappal azután kezdett el a StreetFaxre korlátolt felelősségű társaságként hivatkozni, hogy Zuckerberg aláírta a szerződés második oldalát.

A számítógépes törvényszéki szakértő vizsgálata szintén kimutatott olyan következetlenségeket, amik a szándékos hamisításra utalnak. Ha a vád megalapozottnak bizonyul, Cegliát a kétrendbeli elektronikus csalásért akár húsz év börtönre is ítélhetik.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM