Energetikai vállalatokat vásárolna a Hitachi

2012.10.27. 15:40

Az Asahi Shinbun napilap és a Kyodo hírügynökség információi szerint a japán Hitachi gépipari konszern közel áll a brit Horizon Nuclear Power atomenergetikai vállalat, a német RWE npower és az E.ON energiaipari konszern nagy-britanniai közös vállalatának megvásárlásához. A hírforrások állítólag belső vállalati körökből szerezték az információkat.

A német Handelsblatt online kiadása a héten csütörtökön jelentette a brit vállalat közelgő eladását. A lap idézte az RWE szóvivőjét, aki szerint a tárgyalások előrehaladott állapotban vannak. A Handelsblatt ugyanakkor belső értesülésre hivatkozva jelezte azt is, hogy a japán Hitachi konszernt tartják esélyes vevőnek.

A két német energiaipari konszern az idén márciusban jelentette be a nagy-britanniai atomenergetikai vállalatok eladását, mivel Németországban az energiaipari fordulat miatt fel kell hagyniuk az atomenergia-termeléssel. Az RWE és az E.ON eredetileg nagy atomenergetikai fejlesztési terveket szőtt Nagy-Britanniában. Két évvel azelőtt, hogy a fukusimai atomkatasztrófával új időszámítás kezdődött az atomenergia-iparban, több atomerőmű építésének tervét jelentették be 2009-ben, hogy az áramtermelési kapacitásukat 6000 megawattra növelhessék. Erre 2025-ig összesen 11 milliárd angol fontot költöttek volna.

A japán lap és hírügynökség szombati értesülése szerint a Hitachi igazgatótanácsa kedden ül össze, hogy tárgyaljanak a szerződés elfogadásáról, amit valószínűleg még aznap hivatalosan be is jelentenek. A döntés olyan szempontból nem lenne meglepő, hogy a konszern értékesítési árbevételének tíz százalékát adja az atomenergia-ipari berendezésgyártás és létesítménykivitelezés. A Hitachi kedden teszi közzé a harmadik negyedévre vonatkozó üzleti eredményeit is.  • Tippek
  • Árfolyam