Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Bekapcsolták a világ leggyorsabb számítógépét

2012.10.31. 18:37

Az amerikai energiaügyi minisztériumban üzembe helyezték a Titan szuperszámítógépet, ami a várakozások szerint az első éles teszteken megdönt minden számítási rekordot, és hivatalosan is megkapja a világ legerősebb számítógépe címet. Ez jelenleg egy másik amerikai szuperszámítógép, a Sequoia birtokolja, ami a Lawrence Livermore nukleáris kutatólaborban futtat bonyolult szimulációkat. Előtte egy japán gép, a Fujitsu által épített K volt a csúcstartó.

A Titan teljesítménye a becslések szerint eléri majd a 20 petaflopsot. A flops annyit tesz, floating point operations per second, vagyis az egy másodperc alatt elvégzett lebegőpontos (tört számmal végzett) matematikai alapműveletek száma. A peta előtag a tíz tizenötödik hatványát jelenti, vagyis ezerszer egymilliószor egymilliót. A Titan tehát másodpercenként 20 billiárd (az angolszász skála szerint 20 kvadrillió) műveletet tud majd elvégezni.

titan-supercomputer 620x465

Az óriási számítási teljesítményt egy 16 688, egyenként két processzort tartalmazó egységből álló hálózat produkálja, minden egységben egy 16 magos AMD Opteron 6274-es processzor és egy Nvidia Tesla K20 grafikus feldolgozó csip van. A Titan elsősorban ezeknek a grafikus processzoroknak köszönheti a sebességrekordot, pedig ezek nem is a hivatalos rendeltetésüknek megfelelő feladatot végeznek. A grafikus processzorok eredetileg az egyre számításigényesebb videojátékok igényeinek kiszolgálására születtek, de később kiderült, hogy a részletgazdag 3d-s grafika megjelenítéséhez nagyon hasonló matematikai műveletekre és speciális feldolgozási képességekre (például az utasítások párhuzamos feldolgozása) van szükség, mint a szuperszámítógépek tipikus feladatainál, komplex tudományos szimulációknál, a klímaváltozás hatásait kutató modelleknél.