Vendel
6 °C
19 °C

Magyar oldalakat is elért az Anonymous

2012.11.05. 19:29 Módosítva: 2012.11.05. 22:42

November ötödike az Anonymous aktivista-hekker közösség legfőbb ünnepnapja. 1605-ben ezen a napon próbálták meg összeesküvők felrobbantani a brit Lordok házát és megölni a királyt. A merénylet szervezője, Guy Fawkes, és az általa ihletett képregény és film hőse, a V mint vérbosszú címszereplője az Anonymous kedvelt figurája, V maszkja a csoport jelképe lett 400 év múlva, a mindenkori elnyomó hatalom elleni küzdelem szimbóluma. Az évfordulót az Anonymousszal szimpatizáló hekkerek minden évben azzal teszik emlékezetessé, hogy weboldalakat törnek fel, és ott hagyott üzenetekben hívják fel a világ figyelmét a létezésükre, illetve terjesztik a világhatalom ellen szóló üzenetüket.

Idén a hekkerek áldozatai között a legnagyobb halak az Imageshack fotómegosztó, az NBC amerikai tévécsatorna és a Symantec vírusirtó cég oldalai voltak. Rajtuk kívül még tucatnyi kisebb-nagyobb weboldalt törtek fel, jellemzően az Invision cég népszerű fórumszoftverének egyik frissen felfedezett sérülékenységét kihasználva (ehhez a biztonsági réshez október végén jelent meg a biztonsági javítócsomag, de sok rendszergazda még nem telepítette azt). Frissítés: Hírünkben korábban az szerepelt, hogy a PayPal fizetési szolgáltató oldalát is sikeresen megtámadták, de a cég ezt cáfolta, és közölte, hogy a hekkertámadás a ZPanel nevű vállalatot érte.

Az Anonymous megfenyegette a facebookos játékok koronázatlan királyának számító Zyngát is, aminek mostanában nem fut túl jól a szekere, ezért nagyarányú leépítésekbe fogott és több száz alkalmazottól szabadult meg. A hekkerek üzenetükben azt olvasták a játékfejlesztő cég fejére, hogy nem tiszteli a saját programozóit, és szívfájdalom nélkül az utcára teszi őket, miközben sokmillió dolláros készpénztartalékon ül. A csoport azzal fenyegette meg a Zyngát, hogy feltöri a szervereit, ellopja a játékai forráskódját, és ingyenesen elérhetővé teszi a játékokat. A fenyegetés nehezen értelmezhető, hiszen a Zynga játékai egyébként is elérhetők ingyen.

A magyarok sem pihenhetnek

A magyar Anonymous Facebook-csoportjának üzenőfalán olvasható információk azt sugallják, hogy a hackerközösség magyar szárnya sem pihen. A Provident hitelintézet és a Közgép weboldala hétfő este nyolc és kilenc óra között, rövid időre elérhetetlenné vált. A Provident közben visszaállt, a Közgép még billeg: hol elérhetetlen, hol a cég történetét angol nyelven összefoglaló oldal jön be. Információink szerint a Terrorelhárítási Központ és a Híradó internetes oldala is szerepel a célpontok között.

Negyed tíz körül be is jött a tipp: a hirado.hu is elérhetetlenné vált, bár kérdés, hogy mekkora szerepe volt ebben azoknak, akik csak azért nézték meg az oldalt, hogy lássák, működik-e még. A Közgép Zrt. munkatársa nem kommentálta az esetet.

Az Anonymous Facebook-oldala szerint az OTP Bank a következő célpont, de a bank oldala egyelőre rendben működik.