Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Elindult a Steam linuxos bétatesztje

2012.11.07. 14:17

Hatvanezren jelentkeztek a Valve Software által meghirdetett bétatesztre, amiben a népszerű játékforgalmazó csatornát, a Steamet lehet kipróbálni. A szoftvert az egyik legnépszerűbb Linux operációs rendszerre, az Ubuntura portolták, és egyelőre annak is csak a 12.04-es verzióján futtatható. Frank Crockett, a Steam linuxos portjáért felelős csapat tagja azt nyilatkozta, hogy a Steam a jövőben más disztribúciók alól is futtatható lesz.

A Valve azt tervezi, hogy ha megfelelő stabilitást tudnak nyújtani kellő számú felhasználónak, más bétatesztelők számára is elérhetővé teszik a Steamet. A rendszer stabilitásának tesztelése és ellenőrzése azonban összetett folyamat: a fejlesztőknek ellenőrizniük kell, hogy a keretprogram és a játékok minden hardverkonfigurációval zökkenőmentesen együttműködjenek.

A próbaverzió egyelőre csak huszonnégy játékot tartalmaz, főleg független fejlesztők munkáit, de elérhető a Valve saját fejlesztésű multiplayer játéka, a Team Fortress 2 is. A cég azt tervezi, hogy korábbi sikerjátékait, például a Portalt és a Left 4 Dead 2-t is portolja Ubuntura. A most elérhető játékok között csak egy fizetős, a World of Goo, de ennek is elérhető az ingyen kipróbálható demója.