Tényleg játékos tablettel támad a Microsoft

2012.11.07. 10:16

A Verge magazinnak nyilatkozó belsős források megerősítették, hogy a Microsoft már dolgozik a Surface nevű tabletjének héthüvelykes, Xbox Surface-ként emlegetett változatán. A géppel kapcsolatban még júniusban kezdtek el szivárogni az információk, de egyelőre azon túl, hogy valami fortyog a Microsoft szórakoztató-elektronikai részlegének ajtói mögött, ahol egyébként a hírek szerint az elmúlt hetekben komolyan elkezdték szűrni, hogy kit engednek be.

Az alkalmazott technikával kapcsolatban állítólag helyesek voltak a kezdeti tippek. Akkor az a hír járta, hogy a testre szabott ARM-processzor mellé nagy sebességű, kifejezetten a futtatott játékok igényeire kitalált memóriacsipeket szerelnek majd, de a névtelen források szerint az sem elképzelhetetlen, hogy egy egyelőre be nem jelentett, hibrid Intel-lapkára szerelik majd rá a működéshez szükséges alkatrészeket.

Annyi biztos, hogy az Xbox Surface-en nem a Windows valamelyik teljes változata, hanem valami sokkal inkább leegyszerűsített, játékok futtatására kihegyezett, de Windows-alapú operációs rendszer fut majd.

A legnagyobb kérdés egyelőre az, hogy pontosan milyen felhasználást tervez a Microsoft a tabletnek. Másképp megfogalmazva a kérdést még nem teljesen egyértelmű, hogy vajon megint a Nintendo ötletét gondolják újra a redmondiak, vagy az iPad Mini fogadtatását látva ők is belépnek a héthüvelykes tabletek piacára.

Az előbbi esetben az Xbox Surface egy önállóan is használható tablet lesz, aminek a csetelésen, a böngészésen és az egyszerűsített levelezésen túl az lesz az elsődleges feladata, hogy a vállalat Xbox 360-as konzoljával összedolgozva hozzon újítást a játékmenetbe. A Nintendo november 30-án megjelenő Wii U konzoljában ugyanezt látjuk, ott az irányító szerepét egy érintőképernyővel egybeépített kontroller kapja meg, ami a japán cég reményei szerint egyszerre egyszerűsíti le és bővíti ki majd az amúgy a tévén futó játékokat. Korábban a Wii mozgásérzékelős irányítását, illetve a konzolnál használt avatárokat, a Mii-ket gondolta tovább a Microsoft, mikor megjelentette a Kinectet, a külön kontrollerek nélkül működő, a játékos mozgását lekövető eszközt.

A második lehetőség az, hogy egy általános célú, de játékokkal megtámogatott tablet lesz az Xbox Surface. Ennek egyelőre ellentmond az a tény, hogy a Windows tabletek mögül hiányoznak az iOS-en és Androidon is ezerszám elérhető, kifejezetten mobil eszközökre tervezett játékos alkalmazások. Erre megoldást jelenthet a Windows 8 saját szoftverboltja, de ennek esélyeit nehéz megjósolni úgy, hogy a Microsoft hivatalosan nem kommentálja a pletykákat.  • Hírek
  • Bankszámla