Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Az Apple föltalálta a kerek sarkú négyszöget

2012.11.08. 15:04

A közelmúltban heves viták folytak arról, hogy a Samsung valóban megsértette-e az Apple szellemi tulajdonához fűződő jogokat, amikor hasonló alakú eszközöket gyártott. Sokan azzal érveltek, hogy a kerek sarkú négyszöget nem az Apple szabadalmaztatta, de az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala ezt a nézetet nem osztja, ugyanis engedélyezte az Apple-nek az iPad alakú geometriai forma szabadalmaztatását.

A D670,286-os számú védjegy meghatározza az első Ipad alapvető formáját, ami a mellékelt ábrán is látható. A szaggatott vonalak csak illusztrációs célt szolgálnak, de nem is az a védjegy kulcsa, hanem a lekerekített sarkú téglalap.

apple

Az Apple már most is számos szabadalmat birtokol, ami az iPhone-nal és az iPaddel összefüggésbe hozható: ilyen például a Home gomb, a hátlap kontúrja, a keret alakja vagy az oldalsó profil. A most bejegyzett szabadalom a készülék kerületének méretére is vonatkozik, ami abból a szempontból érthetetlen, hogy ezúttal nem egy ergonómiai sajátosságról, hanem egy konkrét geometriai formáról van szó. Egyelőre nem tisztázott, hogy az Apple azt tervezi-e, hogy fölhasználja a versenytársai ellen a bejegyzett szabadalmat, de az elmúlt hónapok bírósági csatározásait elnézve ez nem tűnne meglepő lépésnek.