Esti mese helyett a varázslóiskola is jó lesz

2012.11.19. 08:53
J. K. Rowling legutóbbi könyve, a titokzatos kisvárosi gyilkosságról szóló The Casual Vacancy egészen biztosan nem kerül dementoros csomagolópapírban a karácsonyfa alá, mert nem túl gyermekbarát a tartalma. A brit sztárszerzőnek más módot kellett találnia, hogy megtoldja szépen gyarapodó vagyonát, ezért egy Sony Playstation 3 konzoljára kiadott játékkal visszatért a varázslótanoncok népszerűbb fantáziavilágába.

A Sony Wonderbook kiegészítőjére épülő, Book of Spells (magyar változatban: Varázslástan alapfokon) alcímű játék azt ígéri, hogy a gyerekek Harry Potter nyomába léphetnek, és varázspálcájuk segítségével látványos effektekkel kísért trükkökre lesznek képesek. Rowling és a Sony közös kísérlete olyan jól sikerült, hogy 6 és 9 éves gyermekeimet a Wonderbook egyszerűen a tévé elé szögezte, és ők maguk kérték, hogy meseolvasás helyett ezzel zárjuk a napot. Pedig még sohasem hallottak muglikról, dementorról vagy Harry Potterről, de szerencsére a játék témája csak lazán kapcsolódik a sikeres sorozathoz.

A varázstrükkök megtanulásához egy nagy tévére, egy Playstation 3 konzolra, valamint a Playstation Eye kamerából és a Move mozgásérzékelős kontrollerből álló készletre van szükség. A könyvet egyszerűen ki kell teríteni a földre, hogy jól lássa kamera, és le kell ülni mellé a kontrollerrel a kezünkben. Érdemes a tévé közelében lenni, mert a játékban az egyszerű ábrákkal tarkított könyv lapjai életre kelnek, a kontroller átalakul varázspálcává, és időnként furcsa lények bukkannak fel. A kanapén ülve. Ha viszont a téve túlságosan messze van a játékostól, kevésbé tud elmerülni a virtuális térben zajló eseményekben.

A Varázslástan magyarra szinkronizált, tehát nem kell hozzá olvasni tudni, és a 6-12 éves korosztályra van belőve. A habkönnyű történet könnyen követhető, és a feladatok elvégzéséhez a gyermek mindig kap segítséget. Ez a játék nem arról szól, hogy nehéz feladatokkal megszívassák a felhasználót, és csak a legügyesebbek tudjanak továbblépni. A Varázslástan inkább egyfajta interaktív esti mese, szülői segítség nélkül is végigjátszható – és szerencsére magyar szinkron és felirat is van hozzá.

A játék három részből áll. Mindegyik fejezet elején elhangzik egy rövid, interaktív mese, amiben a játékosnak néha válaszolnia kell egy-egy könnyű kérdésre. Például arra, hogy a korábban látott színészeket vajon üstökkel, vagy tökökkel dobálta-e meg a közönség. Ezután kezdődhet a varázstrükkök tanulása, ami abból áll, hogy a mikrofonba bele kell kiabálni a varázsszót (a vízbűbáj például az aquamenti), ezután pedig a varázspálcával egy ábrát kell rajzolni a levegőbe. A megtanult ábrát végül alkalmazni kell egy játékos feladatban. Mindegyik fejezetben négy varázslat van, és a végén ezekből vizsgát kell tenni.

A záróvizsga is egy történethez kötődik, az egyikben például egy elszabadult démonra kellett kantárt tenni, amihez a tárgyak lebegtetésére használt varázslat szükséges. A támadó skorpiókat kicsinyíteni kellett, hogy átpottyanjanak a virtuális szoba padlójának a rácsozatán, a papírdémonokat pedig tűzzel lehetett elpusztítani. Egyik ellenfél sem olyan rémisztő, hogy a gyermek ijedtében kirohanjon a szobából.

A program nagyon ügyesen használja a kiterjesztett valóságot, ezért a Wonderbook a menthetetlenül geek szülők figyelmét is le tudja kötni egy kis időre. A vízfakasztó bűbájnál például locsolótömlővé változik a varázspálca, amivel megöntözhetjük a tévéképernyőt és a könyvet. Az utóbbiról még le is kell rázni a vízcseppeket, hogy megszáradjon. Néha a hamut kell lesöpörni a virtuális lapokról, vagy a kamera felé kell fordítani a könyvet, hogy a lapon látható kút mélyére nézzünk.

A mozgásérzékelős kontrollernek hála az események a térben zajlanak, de nincs szükség 3D tévére. Ebben a kiterjesztett valóságban a felhasználó cselekedetei zajlanak a tévé előtti térben, és ezzel a gyermek a kijelző mögötti virtuális tér eseményeit tudja befolyásolni.

A Wonderbook az olvasást ugyan nem pótolhatja, de az esti mesét alkalmanként jól helyettesíti. A varázslás megmozgatja a fantáziát, és az később beépül az offline játékokba, amikor a gyermek már nem a kijelző előtt ül.  A Sony később bővíti a Wonderbook sorozatot, lesz például dinoszauruszos változat is. Ha a következő játékok is hasonló minőségűek lesznek, és esetleg spórolhatunk 1-2 ezer forintot az első rész könyvét újrahasznosítva, akkor a cég nyerő sorozatot indított el.

A csúcstechnológiás estimese-pótlék azonban nem olcsó egy magyar családnak. A Varázslástan alapfokon csomagja könyvvel és játékkal 12 ezer forintba kerül, mindez a Move kontrollerrel és Playstation Eye kamerával kiegészített csomagban már 29 ezer forint.  • Hírek
  • Hírek