Mobilalkalmazással figyelik a Hamász rakétáit

2012.11.22. 10:35

A Color Red nevű iPhone-alkalmazás figyelmezteti az izraelieket, amikor a Gázai övezetből kilőnek egy rakétát, így elég idejük van arra, hogy menedéket keressenek. Az alkalmazást egy 13 éves gyerek, Liron Bar találta ki.

Az alkalmazást Kobi Snir fejlesztette, így minden alkalommal, amikor légvédelmi riadó van az országban, az alkalmazás üzenetet küld a felhasználóknak a lehetséges becsapódás pontos helyével és idejével. Az adatokat hivatalos forrásból veszik, de önkéntesek bejelentéseit is felhasználják.

Izrael átfogó figyelmeztető rendszert épített ki, szirénák figyelmeztetik a lakosságot, amikor rakétákat lőnek ki rájuk. A szirénákat azonban nem mindig hallani a lakásokban és hivatalokban. Liron Bar ezért találta ki a mobilokra érkező figyelmeztetést. Az alkalmazás ingyenes, népszerűségét jelzi, hogy eddig több mint százezren töltötték le.

Avital Leibovich, az izraeli védelmi minisztérium szóvivője szerint a lakosoknak sokszor csak tizenöt másodpercük van menedéket találni a becsapódás előtt. Az alkalmazás hang- és fényüzenetekkel jelez, és azt is kiírja, hány másodperce rendelték el a légiriadót.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM