Elemér
0 °C
10 °C

Tableteken tanulnak a diákok Egerben

2012.11.27. 15:40

Magyarországon először az egri Eszterházy Károly Főiskola gyakorlóiskolájának 8/b osztályos tanulói sajátíthatják el a tananyagot táblagépekre alapozott módszertan keretében – jelentette be a főiskola rektora kedden Egerben.

A főiskola a Nemzeti Tankönyvkiadóval, illetve a Szinva Net Informatikai Kft.-vel közösen 11 tantárgyból készített táblagépeken alkalmazható tananyagokat – közölte Kis-Tóth Lajos azt követően, hogy a sajtó jelenlétében fizika és földrajz tantárgyakból tartottak bemutató tanítást. Egyelőre a programban résztvevők térítésmentesen vállalták a tananyagfejlesztést, ám a jövő évtől már az Új Széchenyi Terv támogatásával folytatják a munkát. A cél 120 tankönyv táblagépre alkalmazott digitalizálása.

A nyolcadikosok a bemutató fizikaórán az elektromos áramkörökkel, a földrajzórán pedig az Európai Unió történetével foglalkoztak. A tableteket tankönyvként használták, a pedagógus utasításának megfelelő oldalakat nyitották ki, illetve feladatokat oldották meg. Az óra menetét a saját gépeiken kívül a tanár rendelkezésére álló nagy képernyőn is követhették. Ezen külön-külön valamennyi tanuló táblagépe is kivetíthető.

Tavaly szeptemberben a Szinva Net Informatikai Kft. és az Eszterházy Károly Főiskola olyan stratégiai megállapodást kötött, amelynek elsődleges célja a legkorszerűbb oktatási technológiák alkalmazási lehetőségeinek vizsgálata a hazai közoktatásban. A közös munka eredményeként az EKF Médiainformatika Intézete és az EKF Gyakorló Általános Iskolája a 2012/2013-as tanévben tovább folytatja az előző évben megkezdett, új szemléletű módszertani kísérletét, melynek fő eszköze ismét a táblagép.

A kutatás keretében a 8. D osztály minden diákja, és az őket tanító pedagógusok is tabletet használva kezdhették meg a félévet, ahol nem egy eszköz került a pedagógusok és diákok kezébe, hanem az évfolyam teljes oktatási anyagát megkapták digitális-interaktív formátumban. A hagyományos tankönyvek teljesen új formában jelennek meg, a kötelező tananyagot interaktív feladatok, animációk, és önellenőrző, interaktív tesztek bővítik.