Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Bármire megtanítható a szóból értő robot

2012.11.28. 13:17

A könnyen tanítható robot kifejlesztésén dolgozik a Georgia-i Technológiai Intézet egy csoportja, és egy most közreadott videó alapján szokatlanul közel járnak a sikerhez. Bár még mindig évtizedek választanak el minket attól a világtól, ahol a házimunkát robotok végzik helyettünk, a Maya Cakmak vezette csoport munkája a problémakör egy olyan, eddig kevéssé kutatott területén dolgoznak, amik nem a robot felépítését célozzák, hanem azt próbálják elérni, hogy a kész segédeket minél könnyebben be lehessen tanítani.

A kísérlet keretein belül programozási és algoritmizálási tapasztalattal nem rendelkező átlagembereket kértek meg arra, hogy tanítsanak meg a PR2-es robotkarrendszernek néhány alapvető tevékenységet, például egy póló vagy egy törölköző összehajtását, vagy egy gyógyszeres fiola adott helyre juttatását. Ehhez a Cakmak egy beszédre, parancsszavakra alapuló oktatómódot fejlesztett ki, a kísérlet résztvevőinek ezt kellett összekötni a robot kezének célirányos mozgatásával. A szóban elmondott parancsok könnyen összeilleszthetők a kezek mozgatásával betanított cselekvéssorokkal, amiket a robot eltárol a memóriájában, majd egyetlen szóra pontosan végrehajtja. Az erre használt általános mesterséges intelligencia kutatása és fejlesztése legalább olyan fontos, mint a robotot alkotó hardverek összességének megtervezése.

A 30 résztvevővel végrehajtott sorozat alapján kiderült, hogy a robotoknak szinte végtelen számú, nem hagyományos tevékenység megtanítható, ráadásul ehhez nem kell különleges előképzettség, a kapott rövid használati utasítás mindenkinek megfelelt.  • Vennék
  • Hírek