Ledekre cserélte az izzókat az Empire State Building

2012.11.29. 20:38

Ledekre cserélték eddig használt izzókat a New York-i Empire State Buildingen, hogy az több millió színben pompázó fényjátékkal kápráztassa el az arra járókat. A nyüzsgő metropolisz jelképévé vált felhőkarcoló új fényeinek felkapcsolásával egy időben Alicia Keys amerikai énekesnő a New Yorkot ünneplő Empire State of Mind című slágerét énekelte az egyik népszerű helyi rádión.

Az új led rendszernek hála az épület 16,7 millió színárnyalat megjelenítésére lesz képes, szemben az eddigi tízzel - húzta alá Phil O'Donnell, a technológia működtetéséért felelős cég munkatársa. Az égőket számítógéppel tudják vezérelni, így az art deco stílusú épület fényjáték-repertoárja is jelentősen kiszélesedett: a New York-iak ezentúl hullámokkal, szivárvánnyal és villódzó fényekkel is találkozhatnak. Az új rendszer hivatalos debütálásakor több százezer ember szegezte tekintetét az 102 emeletes toronyra.

A műszaki csapatnak a lehető legnagyobb titokban sikerült letesztelni a ledeket, amelyek hálaadás napjának hajnalán gyulladtak fel először a nagyvárosban, de akkor csupán néhány másodperc erejéig. Az egyik helyi fénytervező cég közreműködésével született rendszer a 81 éves épület modernizálására irányuló erőfeszítések részeként kezdte meg működését.

A több mint félmilliárd dollárt felölelő renoválási munkálatok egyik célja a felhőkarcoló környezetbarátabbá tétele. A számítógéppel vezérelt led rendszer több mint 50 százalékos energia-megtakarítást jelent, és az égők háromszor-hatszor annyit bírnak, mint elődeik.  • Hírek
  • Hírek