Elza
-4 °C
4 °C

Így repült az európai harci drón

2012.12.03. 17:50

Megtette első útját Európa első lopakodó drónja, a Neuron (nEUROn).  tíz méter hosszú, tizenkét és fél méteres szárnyfesztávolságú gép francia, olasz, svéd, spanyol, svájci és görög fejlesztők együttműködésével készült. A gépet egy Rolls Royce Turbomeca Adour motor hajtja, a gépet pedig a francia Dassault Aviation építette.

A Neuront nem tömegterméknek szánták, hanem technikai demonstrációnak, vagyis soha nem fog tömeggyártásba kerülni. Ugyanakkor az ötéves tervezés és fejlesztési folyamat, valamint a repülőgép statikai tesztjei megkönnyíthetik a jövőbeli európai fejlesztéseket. Mint azt korábban megírtuk, a Neuron azzal a célkitűzéssel készült, hogy Európa megőrizze önállóságát ezen a területen.

A  próbaút után a teszteléseket Franciaországban folytatják 2014-ig. Ezután a svédországi Vidsel körzetébe szállítják, majd az Olaszországban található Perdasdefoguba; ezeken a helyszíneken a gép lopakodási képességeit és a precíziós irányított rakétáit fogják tesztelni.

A jövőben készülő európai drónok, amik a Neuron terveit fölhasználva épülnek, képességeiket tekintve nagyjából meg fognak egyezni a hasonló teljesítményű, személyzettel ellátott harci járművekkel, vagyis jóval fejlettebbek lesznek, mint a Predator osztályú drónok, amiket jelenleg Irakban, Afganisztánban, Pakisztánban vagy Líbiában használnak.