Gergely
6 °C
23 °C

Öngyógyító flashmemóriát fejlesztettek

2012.12.04. 13:33

Tajvani kutatók szerint 800 Celsius-fokon egy rövid lökés megállíthatja a flashmemóriák elhasználódását. A flashmemóriákat széles körben használják a számítógépekben  és elektronikus kütyükben, mivel gyorsak, és kikapcsolás után is megőrzik az adatot. Eddig azonban körülbelül tízezer írási-olvasási ciklus után tönkrementek.

A Macronix elektronikai cég kutatói megtalálták a módját, hogyan gyógyítsák meg a memóriákat: hő segítségével sikerült úgy javítani a flahmemóriák az anyagát, hogy legalább 100 millió ciklust kibírjanak. A kutatók áthelyezték a csipeket, a fűtést pedig végigvezették a memória anyagán, amely az adatokat tartalmazza.

Az International Electron Devices Meetingen bemutatott tanulmány szerint a beépített fűtőberendezés memóriacellák kis csoportjaira adagolja a hőt. Pillanatok alatt 800 Celsius-fokra melegítik a sérült helyeket, ezzel újra tökéletesen működőképesek lesznek.

Az újratervezett memóriacsip biztonságban van, mivel csak nagyon kis területeket fűtenek fel, csupán néhány milliszekundumra. A megoldás nagyon kevés energiát igényel, ezért nem csökkenti az akkumulátoridőt sem. A tesztek alapján ezek a memóriák 100 millió ciklust is kibírnak, a felső határt még nem is sikerült elérni, az hónapokba telik majd. Azt még nem tudni, mikor kerül piacra az eszköz.