Emma
-2 °C
6 °C

Mexikó 580 milliárdot követel a Yahoo!-tól

2012.12.05. 08:31

A mexikói bíróság 2,7 milliárd dollár (több mint 580 milliárd forint) kártérítést ítélt meg a Worldwide Directories és a Ideas Interactivas nevű helyi cégeknek, amiért a Yahoo megszegte a velük kötött szerződését egy telefonkönyv-szerű, helyi vállalkozásokat listázó könyv kiadása kapcsán. A büntetést a bíróság az elmaradt profitért, és az elvesztegetett befektetések ellenértékeként szabta ki, ami vagy azt jelenti, hogy Mexikóban szaknévsort kiadni a világ legnagyobb biznisze, vagy azt hogy a Yahoo-nak igaza van, amikor nevetségesnek nevezi az ítéletet, és fellebbez ellene.

Az ügy részletei meglehetősen homályosak, mivel Mexikóban a bírósági tárgyalások és ítéletek részletei nem nyilvánosak, a Yahoo pedig nem nyilatkozik az ügyben. Mindenesetre úgy tűnik, a cég mexikói leányvállalata a két helyi vállalkozással közösen fogott bele a kiadvány elkészítésébe, amiből legalább egy kiadás meg is jelent 800 ezer példányban, de a továbbiakból hosszas huzavona nyomán a Yahoo kihátrált. A pert egy volt Yahoo-alkalmazott, Carlos Bazan Canabal indította, aki a 2000-es évek közepén az egész mexikói szaknévsor-projekt irányítója volt.

A csillagászati kártérítési összeg indoklása egyelőre nem ismert, de az szinte biztos, hogy a Yahoo nem fogja kifizetni, az előzetes 2012-es üzleti tervek szerint ez a cég készpénzmérlegének 40 százalékát vinné el, és a mexikói, aránylag kis helyi kirendeltség soha nem ért ennyit.