Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Autonóm helikoptert tesztel a hadsereg

2012.12.07. 17:27

Az amerikai hadsereg és a haditengerészet nemcsak a legmodernebb drónoknak ad egyre nagyobb önállóságot. A kaliforniai Diablo Range-en november 5-én végezték el a tesztrepülést a hadsereg által használt Black Hawk helikopterrel, ami magától manőverezett a hegyek és völgyek között, közel a felszínhez. Az erről készült videó pár napja került fel a YoutTube-ra.

Bár a hadsereg nem tervezi, hogy az 1979-ben hadrendbe állított Black Hawk helikoptereket önálló vezérléssel ruházza fel, a repüléstechnikával, rakétakutatással és légvédelmi fejlesztéssel foglalkozó kutatóközpont, az AMRDEC ideális platformnak tartotta a járművet ahhoz, hogy demonstrálják az autonóm vezérlésben rejlő lehetőségeket, amiket a következő generációs helikoptereken már használni fognak.

A múlt hónapban végzett tesztrepülés a technika két fontos összetevőjét demonstrálta: a biztonságos manőverezést és a tereptárgyak intelligens elkerülését, valamint a biztonságos leszállást a kijelölt területeken. A fenti videóban látható a domborzati térkép, amit a gép az optikai szenzoraival elemezve hozhat a navigációra és a landolásra vonatkozó döntéseket.  Ugyancsak érdekes dolgokra világított rá a fedélzeten ülő pilóta és az irányítóközpont közt zajló párbeszéd. Noha néhány esetben egyikük sem tudta, hogy a helikopter legközelebb mit fog csinálni, az intelligens rendszer minden esetben kielégítő megoldást talált az adott helyzetre.  • Vennék
  • Bankszámla