Marianna
5 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

A videojáték nem vész el, csak átalakul

2012.12.08. 23:03

Novemberben a videojátékok világa rekordoktól volt hangos, a Nintendo a Wii U játékkonzolja premierjével szárnyalta túl az összes eddigi hasonló bemutatót, a Call of Duty sorozat idei része, a Black Ops 2 az Avatar szórakoztatóipari rekordját döntötte meg a 15 nap alatt összehozott egymilliárd dolláros bevételével, a Microsoft pedig a Halo 4 megjelenése után beszélt eladási csúcsok megdőléséről.

Ezek után mindenkit meglepett, hogy az amerikai videojáték-eladásokat összegző tanulmányában az NPD piacelemző cég nemhogy nem új rekordforgalmat jelzett volna, de azt hozta ki, hogy a tavalyi novemberhez képest jelentősen, 11 százalékkal estek vissza a játékeladások. Sőt, az eladott darabszámot tekintve a visszaesés még nagyobb, 15 százalékos.

A legnépszerűbb játékok (2012/11)

1. Call of Duty: Black Ops 2

2. Halo 4

3. Assassin's Creed 3

4. Just Dance 4

5. Madden NFL 13

6. Skylander Giants

7. Need for Speed: Most Wanted

8. NBA 2K13

9. WWE 13

10. Fifa Soccer 13

(Forrás: NPD Group)

Az adatok azt mutatják, hogy a játékiparban is egyre inkább megfigyelhető a filmeknél évek óta érezhető jelenség, hogy a legnagyobb bestsellerek élnek csak meg a piacon, amelyek több tízmillió dolláros költségvetéssel és hatalmas reklámkampánnyal biztosra mennek. A közepes és kisebb költségvetésű játékok azonban vészes tempóban tűnnek el, illetve az ilyeneket készítők a konzolokról és pécéről okostelefonokra és tabletekre költöznek.

Az NPD megjegyezte, hogy bár összességében visszaesés figyelhető meg, az öt legnépszerűbb játékot vizsgálva ötszázalékos az emelkedés tavaly novemberhez képest. Ebben valószínűleg a Call of Duty minden rekordot megdöntő népszerűsége játszott jelentős szerepet. A visszaesést az okozhatta, hogy tavaly novemberben jelent meg az Uncharted 3, a Skyrim, a Lego Harry Potter 5-7 és a Modern Warfare 3, amik a mostaninál nagyobb sikert arattak.

A legsikeresebb az Activision, a Microsoft és a Nintendo volt. A Call of Duty: Black Ops 2 több mint egymilliárd dollár bevételt hozott két hét alatt. A Microsoft nem mondta el, hány példányt vettek a Halo 4-ből, csak annyit árultak el, hogy a sorozat átlépte az 50 millió eladott példányt. A Nintendo nem játékkal, hanem az új konzoljával aratott sikert, a Wii U-ból ugyanis 400 ezret vásároltak. A kiotói vállalat célja, hogy a márciusban végződő pénzügyi év végéig 5,5 millió konzolt adjanak el világszerte.

Az NPD szerint a mostani helyzet nem a játékpiac hanyatlását, hanem az átalakulását mutatja; azt hogy a hagyományos játékkiadók és boltok ideje lassan lejár, szerepüket átveszi a digitális terjesztés, ahol a játék készítőjétől csak a digitális bolt vesz le jutalékot, nincs kisker, nagyker, disztribútor, gyártási és szállítási költség. A piacelemzők a digitális boltok, havidíjas játékok, mikrotranzakciós bevételek, mobilos alkalmazások területén csak becslésekre tudnak hagyatkozni.