Miklós
5 °C
12 °C

Megvan a szilícum utódja

2012.12.11. 14:07

Az MIT tudósai megépítették a legkisebb indium gallium arzenid (InGaAs) tranzisztort, és valószínűnek tartják, hogy valamikor ez az anyag lép majd a mostani csipek alapanyagául szolgáló szilícium helyébe.

Az apró tranzisztor 22 nanométeres, ami elsőre nem hangzik túl nagy áttörésnek. Az Intel is pontosan ekkora tranzisztorokkal gyártja le a Core processzorokat, és már készül a 14 nanométeres gyártástechnológia bevezetésére. Ugyanakkor mindenki tudja, hogy a méretcsökkentés nem mehet a végtelenségig, és a hagyományos technológiával a gyártók áttörhetetlen falba fognak ütközni. Minél kisebbek a tranzisztorok, annál nehezebb hatékonyan kezelni a rajtuk áthaladó áramot.

A tudósok sokféle alternatívával kísérleteznek, például szén nanocsövekkel és grafénnel, valamint az indium gallium arzenid is régóta az ígéretes jelöltek közt van. Nanométres tartományban ugyanis ötször jobban vezet, mint a szilícium. Ezt az anyagot most is széles körben használják radarokban és üvegszálas hálózati eszközökben. A Jesús del Alamo által vezetett kutatócsoportnak végre sikerült olyan kis méretben legyártani, hogy mikroprocesszorokban is alkalmazható legyen.

Alamo csoportja először egy vékony indium gallium arzenid réteget növesztett. Ezután az eletronsugaras litográfiai eljárást kombinálták egy másik technikával, amiben molibdénnel  bombázták az ostyát, hogy létrehozzák a tranzisztor. Ezek ismert módszerek, de kevesen próbálták ki szilíciumtól eltérő anyagokkal.

Az MIT kutatóinak következő célja, hogy 10 nanométer alá csökkentsék a tranzisztor méretét. Ha ez megvan, akkor már csak egyetlen komoly akadály kell leküzdeniük: hogy az indiumból, galliumból és arzénből álló anyag tízszer drágább a szilíciumnál.