Salamon
-1 °C
13 °C

Az Apple levédetné a levélformát

2012.12.12. 16:18

A lekerekített sarkú négyszög szabadalmaztatása után az Apple újabb mértani alakzatról jelentette ki, hogy az az ő szellemi tulajdona, és jogvédetté szeretné tenni. Ezúttal a csúcsokban végződő ovális forma, vagyis az Apple stilizált almát ábrázoló emblémáján a kis levélke a szabadalmi kérelem tárgya, amit december elején nyújtott be a cég az európai és a kínai hatóságokhoz.

A levélforma védelme kiterjedne számítógépekre, szórakoztató elektronikai kütyükre (külön kiemeli a kérelem a tévéket, ami alátámasztani látszik a pletykát, hogy az Apple saját tévét fejleszt), de cipőkre, ékszerekre, és oktatási anyagokra is vonatkozik. Ezen felül szerepel a kérelemben még néhány, első pillantásra egészen abszurdnak tűnő termékkategória is, ahol az Apple kizárólagosságot követel a levélforma használatával kapcsolatban, ilyen az elektromos kerítés, a kutyasíp vagy az esernyő. A teljes lista itt olvasható.

apple leaf trademark

A teljes, levéllel díszített alma emblémára természetesen az Apple-nek megvan a bejegyzett védjegye évtizedek óta, a mostani lépés jogi háttere az lehet, hogy a levélformát más gyümölcsök mellett logóként használó, az Apple termékeit klónozó cégek dolgát megnehezítse.

Az Apple az almás logót 1976-ban kedte el használni, akkor még szivárványszínű verzióban. A mostani, fekete almasziluett 1998 óta a cég hivatalos emblémája. A cég legelső, pár hónapig használt logója egyébként egy fametszetre emlékeztető rajz volt az almafa alatt üldögélő Isaac Newtonról.