Csodahab menti meg az amerikai katonákat

2012.12.12. 11:14

Robotgepárdok és kanyarlövő puskák helyett ezúttal valóban olyan projekt került elő az amerikai hadsereg fejlesztéseit összefogó DARPA műhelyeinek egyikéből, ami adott esetben a biztos haláltól mentheti meg az USA katonáit.

A speciális polimerhab a belső vérzéses sebesülteken segít. Használatához elég csak a kétkomponensű anyagot a sérült mellkasi vagy hasi üregébe fecskendezni, az összetevők pedig habbá alakulva kitöltik az űrt, és így akadályozzák a vérzést. Az ötlet kidolgozói szerint ez legalább egy órányi esélyt ad a sérültnek. A tapasztalatok alapján kimutatható, hogy a megelőzhető harctéri halálokok 85 százalékát valamilyen belső vérzéssel járó sérülés adja, vagyis olyan seb, aminek ellátásához sebészeti beavatkozásra lenne szükség. A legtöbbször egyszerűen nincs elég idő arra, hogy a sebesültet kórházba szállítsák, de a malacokon végrehajtott tesztek szerint a hab 72 százalékra emelte az amúgy mindössze 8 százalékos túlélési esélyt. A belső szervek formáját gipszlenyomatként felvevő hab eltávolításához a sebészeknek alig egy perc kellett.

A habot kidolgozó Arsenal Medical nevű cég azt is közölte, hogy a polgári változat már a hatósági vizsgálatok fázisában jár. A megoldáshoz hasonlót már több filmben is videójátékban is látni lehetett. A világhírű Halo-sorozatban biofoam néven futott a játékost pillanatok alatt felgyógyító találmány, a Pusztító című filmben pedig nem sebesülést láttak el vele, hanem az autók belsejében alkalmazták, biztonsági öv és légzsák helyett.  • Hírek
  • Bankszámla