Emma
-2 °C
6 °C

A Facebooknál a gyakornok is egymilliót keres

2012.12.13. 08:14

A Facebook az egyetem mellett, részmunkaidőben dolgozó gyakornokainak havi 5600 dolláros átlagfizetést ad, derül ki a Glassdoor munkaerőpiaci elemzőcég felméréséből. A cég nemrég Amerika legjobb munkahelyének választotta a közösségi oldalt, és bár ezt az elismerést csak részben indokolják a fizetések, a most nyilvánosságra került összegek meghökkentően magasak.

A havi 5600 dollár bő 1,2 millió forintot jelent egy gyakornok számára, aki más cégeknél általában részmunkaidőben, minimálbérközeli összegekért dolgozik, sőt, sok helyen ingyen, azért cserébe, hogy olyan értékes tapasztalatokat és kapcsolatokat szerez, amiket az iskola sosem képes megadni. Ez évi 67 ezer dollárt jelent, ami több mint a másfélszerese a jelenlegi, 42 ezer dollár közüli amerikai éves átlagfizetésnek. Az 5600-as átlagot elég széles skálán szóró összegek adták ki, a legalacsonyabb havi ezer, a legmagasabb havi 7200 dollár volt. A programozóként dolgozó gyakornokoknál még magasabb a fizetés, átlagosan havi 6400 dollár, azaz közel 1,4 millió forint. (Megjegyzendő, hogy ezek mind bruttó, adózás előtt összegek.)

Elemzők szerint a jelenség hátterében az áll, hogy az elmúlt években óriásira duzzadt a kereslet a technológiai cégek között a fiatal, rugalmas és jól képzett munkaerőre, egymásra licitálva próbálják magukhoz csábítani a cégek a jó nevű egyetemekről kikerülő tehetséges programozókat és mérnököket. Néhány cég addig megy a versenyben, hogy arra bíztatja a kiszemeltjeit, hagyják ott az egyetemet, és kezdjenek el náluk dolgozni, a diplomát meg majd megszerzik valamikor később.