Virág
0 °C
2 °C

Soha többé nem kell körülnéznünk

2012.12.14. 12:52

A hátunkra is szemet varázsol a Jérome Ardouin által tervezett FlyVIZ. Ardouin a Grande École d'Ingenieurs Paris-Laval kutatócsoportjával közösen tervezte az eszközt, ami 360 fokos látószöget biztosít egy fejre csatolható headset és néhány kiegészítő segítségével.

A Flyviz egyelőre csak prototípusként létezik. A fejre csatolható egység tömege 1,6 kilogramm, így kissé nehéz vele sétálni, már csak azért is, mert egy, a képfeldolgozást végző laptopot is csatlakoztatni kell hozzá. A rendszerhez tartozó, fejre szerelhető videokamera és a speciálisan kialakított tükrök segítségével a Flyviz a felhasználó minden oldalán rögzítheti az aktuális képet, majd a jelet továbbítja a feldolgozórendszernek. A végleges képet a felhasználó valós időben nézheti egy jelentősen átalakított Sony Personal 3D Viewer headsettel.

Az eszköz működését bemutató tanulmány szerint a Flyviz használata tizenöt perc alatt megszokható. A torontói Virtual Reality Software and Technology konferencián is bemutatták a Flyvizt; itt azt állították, hogy ha a felhasználó hozzászokik az eszköz használatához, könnyűszerrel mozoghat és cselekedhet. A tesztek során a felhasználók olyan objektumokat is elértek, amik kívül estek a látómezőjükön, elkerülték a hátulról nekik dobott labdát, és autót is vezettek.

Bár az új perspektíva elsőre furcsának tűnik, a fejlesztők állítása szerint a Flyviz használata nem vezet émelygéshez, hányingerhez, szemfájdalomhoz vagy mozgásbetegséghez. Annak ellenére, hogy a Flyviz kétdimenziós képet ad, ez nem befolyásolta a felhasználók tér- és mélységérzékelését; a rendszert kipróbálók ösztönösen reagáltak az objektumok mozgására. Ha a prototípuson sikerül finomítani, a Flyviz szép karrierre számíthat a rendfenntartás és a vagyonvédelem területén, de a hadiiparban is komoly jövője lehet.