Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Dorottya Abonyból Nigerbe repült

MTI/Index
2012.12.15. 15:58

Több mint nyolcvan, műholdas nyomkövetővel ellátott védett ragadozómadár és gólya valós idejű követésére alkalmas webes felület vált elérhetővé a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) jóvoltából.

A nemzetközi összefogásban megvalósult programban jelenleg négy faj több mint nyolcvan egyedét követheti nyomon bárki, akár otthoni számítógépéről is a www.satellitetracking.eu oldalon. A Dorottya nevű kerecsensólyom például a nyomkövetője tanúsága szerint Abony közeléből egészen Nigerig repült.

dorottya.png

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kezdeményezését az Európai Unió LIFE Nature természetvédelmi alapja, valamint az Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program (HUSK) támogatta, és már több magyar és nemzetközi madárvédelmi szervezet csatlakozott hozzá.

Az állatok követésének módszertanában a jelenlegi csúcstechnológiát képviselő rendszer alkalmazása egyedülálló a régióban. Különleges jelentőségűnek számít a parlagi sasok követése, mivel e ritka madarak közül rengeteg esett emberi pusztítás áldozatául az elmúlt években. Az MME Parlagisas-védelmi LIFE programjának célja, hogy a sasokat érő bűncselekmények, azon belül is elsősorban az illegális mérgezések felderítése.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft