Izsó
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Kodály Zoltánt köszönti a Google-logó

2012.12.16. 10:05

Kodály Zoltán zeneszerző születésének 130. évfordulóját ünnepli ma a Google-logója. Ebből az alkalomból a világszerte ismert Kódály-módszert ábrázoló kép látható a keresőoldal logójában.

kod

A Kossuth-díjas zeneszerző 1882. december 16-án született Kecskeméten, 1925-től kezdődően kezdett el zenepedagógiával foglalkozni. A néprajzkutató, zenetudós által kifejlesztett Kodály-módszer mára világszerte ismert és követett példa a zenepedagógiában: mindössze a nevelési elveit foglalta össze, és nem épített fel szisztematikus tantervet vagy tanegységeket. Az elveket tanítványaival beszélgetve utólag gyűjtötte össze.

A Google évek óta rendszeresen a logója átrajzolásával tiszteleg évfordulók és események előtt, több ezer ilyen, doodle-nek becézett grafika volt már látható az oldalon. A legelső az 1998-as Burning Man fesztivál alkalmából készült, aminek nagy rajongója a cég két alapítója, Larry Page és Sergey Brin. Ma már előfordul, hogy egy nap több ünnepi Google-embléma is fut egyszerre, és a látogató ip-címétől függ, hogy melyiket látja. Március elsején például a britek a Szent Dávid-nap, a spanyolok a nemzeti könyvtáruk megalapításának 300. évfordulója, az argentinok pedig a népszerű festőművész, Quinquela Martín születésnapja alkalmából kaptak speciális logót.

Március másodikán pedig Arany János születésének 195. évfordulója alkalmából változott át a Google-logó. Akkor a költő legismertebb alakja, Toldi Miklós volt látható, amint a petrencés rúddal mutatja az utat Buda felé.

goog640

A napi Google-logó mindig meglepetés, előre sosem jeleni be a cég, ki, vagy mi előtt fog tisztelegni, viszont ötleteket szívesen fogadnak emailben a felhasználóktól a proposals@google.com címen.