Vilma
3 °C
11 °C

A Google lepasszolta a Motorola Home-ot

2012.12.20. 10:40

A Google bejelentette, hogy 2,35 milliárd dollárnyi készpénzért és részvényért az idén felvásárolt Motorola egyik nagy – a keresőcég számára teljesen felesleges – hardvergyártó részlegét. Az Arris Group által megvett részleg a Motorola Home, ami kábeltévés szolgáltatóknak gyárt set top boxokat. A megállapodás értelmében a Google 2,05 milliárd dollár készpénzt és 300 millió dollárnyi részvényt kap az Arristól, amivel 15,7 százalékos részesedése lesz a cégben.

Az Arris telefonos és hálózati eszközöket gyárt a kábelszolgáltatóknak, és a Motorola Home felvásárlásával jelentősen bővíteni tudja majd a kínálatát. A társaság egyébként hozzáférést kap  Google tulajdonában maradó Motorola Mobility, a telefongyártó részleg szabadalmaihoz is.

Bár az okostévékre szánt Google TV operációs rendszer és a Nexus Q médialejátszó azt mutatja, hogy a keresőcég is érdeklődik valamennyire az otthoni szórakoztatás iránt, a szerdai bejelentés azt támasztja alá, hogy a kábeltévés biznisz már nagyon kilóg a profiljából. A két cég a versenyügyi hatóságok után hozzájárulása után zárhatja le a felvásárlási ügyletet; erre valószínűleg 2013 második negyedévében sor kerül.

Az év egyik legnagyobb üzlete volt, hogy a Google megvette a Motorolát. Az okostelefonok forradalma előtt piacvezető, évekig csak bukdácsoló és lassan újraépülő cégért a Google 12,4 milliárd dollárt fizetett. A Motorola Home eladásával már csak mínusz 10 milliárdon áll a mutató.