Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Csak Amerikában hódít az iPhone

2012.12.21. 17:50

Az iPhone 5 megfordította az egész éves trendeket Amerikában, és az Apple visszavette a piacvezető pozíciót az okostelefonok világában az iPhone-birodalmat tavaly már megelőző androidos készülékektől, derül ki a Kantar Comtech piacelemzéséből. A hatodik generációs iPhone óriási amerikai népszerűsége ahhoz vezetett, hogy a november végi adatok szerint 53 százalékra növelte a cég piaci részesedését, miközben a nagy vetélytárs Androidé 42 százalékra csökkent. A két nagy konkurens nyomasztóan uralja a piacot, a Windows Phone-nak csak 2,7 százalék jut, a Microsoft minden erőlködése ellenére csak 0,6 százalékot tudott javítani tavalyi eredményén. Az év nagy vesztese a RIM, a Blackberry készülékeknek a tavalyi 7 százalékos részesedésből idénra csak 1,4 maradt.

Nem ilyen rózsásak az Apple kilátásai a világ többi részén. Az EU öt legnagyobb piacát (Anglia, Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország) összegző számok azt mutatják, hogy Európában az Android áll nyerésre, 61 százalékos a részesedése (tavaly 52 volt), míg az Apple a piacnak éppen a negyedét tartja kézben. A Windows Phone itt 4,7 százalékon áll. Európán belül különösen gyengén szerepelnek az iPhone-ok a spanyol piacon, ahol mindössze 4,4 százalékos a részesedésük a 84 százalékon álló Android mellett. Európában a briteknél áll a legjobban az Apple szénája, ahol csak 51-36 arányban kap ki a Google operációs rendszerét futtató készülékektől.

A világ többi részéről származó adatok is azt támasztják alá, hogy általában az angolszász területeken tartja magát jól az Apple (Ausztráliában például 36 százaléka van az 58 százalékos Android mellett), de a cég számára intő jel, hogy éppen a legdinamikusabban fejlődő piacokon verik meg nagyon. Kínában például több mint háromszoros az Android fölénye (72 százalék 20 ellenében), Brazíliában pedig a 60 piac százalékát uraló Android mellett az elavult és halálra ítélt Symbian, a Windows Phone, és a Blackberry is megelőzi az 1,6 százalékon álló, és tavaly óta a részesedése felét elvesztő Apple-t.