Stefánia
0 °C
3 °C

Saját márkás tablettel próbálkozik a Vodafone

2012.12.27. 19:19

Soha nem volt még akkora harc a héthüvelykes tabletek piacán, mint most. Az olcsó Nexus 7 és Kindle Fire mellett még az olyan nagy gyártók is nehezen rúgnak labdába, mint a Samsung, az Acer vagy az Asus. Ilyen mezőnyből nehéz kitűnni, legfeljebb akkor sikerül, ha extra szolgáltatások is járnak a tablet mellé. A Vodafone most ezzel próbálkozik, a 3G-s héthüvelykes Smart Tab 2-vel szeretné meghódítani a piacot.

A cégnek annyi előnye van, hogy mobilszolgáltatóként azonnal internetcsomagot is tud ajánlani a tablet mellé, amivel persze olcsóbban adhatja a tabletet – de nem veszít vele semmit, hiszen magához kötött egy felhasználót, aki havonta fizeti az előfizetési díjat. Itthon is többféle csomagban megvásárolható a kütyü, az ilyenkor szokott módon, minél kevesebbet fizet a vásárló a készülékért, annál nagyobb havidíjú csomagot kap mellé.

Elsőre az tűnt fel, hogy a tablet nehezebb, mint a métere alapján gondoltam volna. Négyszáz gramm nem olyan sok, de a hasonló méretű versenytársak ennél valamivel könnyebbek és egy ilyen méretű gépnél ez számít. A tabletnek műanyag a borítása, ezért furcsa, hogy ilyen nehéz. Ugyanakkor kényelmes kézbe fogni, és mélyedésekkel tarkított hátoldala miatt nem volt az az érzésem, hogy ki akarna csúszni a kezemből.

A gép kijelzője jól reagál az érintésre, de mintha kissé kevésbé csúszna, mint az átlagos mobilok képernyője. Ez egyáltalán nem akadályozza a használatot, és egy idő után hozzá is lehet szokni. A kijelző felbontása 1024*600 pixel, ami megfelel a kategóriában megszokott felbontásnak, de láttunk már ennél jobbat is, például a Kindle Fire és a Nexus 7 felbontása 1280*800 képpont.

A tablet saját márkanéven fut, Vodafone Smart Tab 2-ként árulják, de a Lenovo gyártotta (az első Smart Tab gyártója a ZTE volt). A Lenovo nem is tudná letagadni keze nyomát, a Smart Tab ugyanis hasonlít az IdeaTab A2107-re. A tablet egymagos, 1 gigahertzes processzoron fut, belső tárhelye nyolc gigabájt, de ez microSD-kártyával bővíthető. A tabletre az Android 4.0.4-et tették, de ennél újabb Android is létezik már, a legújabb készülékekre már a Jelly Bean kerül.

A készülék nagy előnye, hogy 3G-s, vagyis egy SIM-kártyával és egy internetelőfizetéssel bárhol internetezhetünk. A gépbe két megapixeles kamerát tettek, vakuja nincs, így csak átlagos képeket lehet vele készíteni, de a tablet egyébként sem arra való, hogy fényképezzünk vele, csak ha nagyon muszáj. Előlapi kamerájával lehet videócsetelni, erre tökéletesen alkalmas. Viszont nem telefonálásra tervezték, bár lehet bele SIM-kártyát tenni. Tableteknél az egyik legfontosabb szempont az akkumulátoridő, a Smart Tab 2-be 3500 mAh-es akkumulátort tettek, ami állítólag tíz óráig bírja átlagos használat mellett. Mi ennél kevesebbet mértünk, de lehet, hogy nem vagyunk átlagos felhasználók.

Bekapcsolás után a kezdőképernyőn a Vodafone néhány szolgáltatását (óra, időjárás, médialejátszó) találjuk, időjárás- és óraalkalmazást. A képernyő háttérszíne is piros, de ez átállítható, ha túl harsánynak tartjuk. A Vodafone Media Manager alkalmazással a fényképek, zenék, videók egy kattintással a tévére, médialejátszóra küldhetők hálózaton belül, persze csak ha van erre alkalmas eszköz a házban.

A tablet átlagos használatnál viszonylag gyorsan és gördülékenyen működik, a weboldalak mobil verzióival egészen jól elboldogul, a képeket is gyorsan tölti be, és a videókat is gond nélkül lejátssza, de az összetettebb oldalak lelassítják. A bonyolultabb játékoknál ugyanez a helyzet, ezért ha valaki komolyabb játékot szeretne futtatni a tabletjén, akkor nem ez a neki való gép. Ha azonban egy megbízható, stabil táblagépre van szükség, dokumentumok írásához, böngészéshez és közepesen bonyolult játékokhoz, akkor jó lehet a Vodafone Smart Tab 2. Az egyetlen gond, hogy előfizetés nélkül drága (feltöltőkártyás csomaggal százezer forint), de mobilnet előfizetéssel már megérheti. A tablet ára 24 hónapos hűséggel, havi 8990 forintos előfizetéssel egy forint, 24 hónapos hűséggel és 5990 forintos előfizetéssel harmincezer forint. Csak 12 hónapos hűség vállalásakor már megugrik az ár, itt a tablet árát is ki kell fizetni havi részletekben az internetelőfizetés mellé.