László
21 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Apple szerzői jogi pert vesztett Kínában

2012.12.28. 11:32

Szerzői jogi pert vesztett az Apple Kínában, a vállalatnak kártérítést kell fizetnie. A pert nyolc kínai író kezdeményezte év elején a vállalat ellen, mivel szerintük műveik beleegyezésük nélkül váltak ingyen letölthetővé az Apple Store-on, a cég virtuális áruházán keresztül. A bíróság megalapozottnak találta a szerzők állítását, a kárpótlásként követelt 12 millió jüan (432 millió forint) helyett ugyanakkor csak 1,03 millió jüant (37 millió forint) ítélt nekik.

Az Apple írásos közleményében úgy fogalmazott: a vállalat nagyon komolyan veszi a szerzői jogok védelmét, és rendszeresen javítja szolgáltatásai minőségét a jogvédelem fokozása érdekében. Az amerikai óriáscégnek ez a második pere Kínában az elmúlt két hónapban. Novemberben 520 ezer jüan (19 millió forint) megfizetésére kötelezte a bíróság, a Kínai Enciklopédiát illető szerzői jogok megsértése miatt.

A kelet-ázsiai ország internethasználóinak száma június végén meghaladta az 538 milliót. Az online társadalom növekedésével az elektronikus könyvek is egyre népszerűbbek. A hivatalos adatok szerint 2010-ben 121,2 millió ember olvasott e-könyvet, háromszor annyi, mint 2005-ben, számuk azóta az okostelefonok és táblagépek terjedésével csak tovább nőtt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!