Kiárusítanak minket a weboldalak

2013.01.04. 15:21

A  Wall Street Journal elemezte az ötven legnagyobb amerikai honlapot, plusz húsz másikat, olyan érzékeny kategóriákból, mint az ismerkedés vagy az egészség.  Eredményeik alapján az oldalakból 25, köztük az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb randioldala, az OKCupid, a képes közösségi oldal Pinterest, a Youtube és a Yahoo is személyes adatokat küld át más weblapoknak. Ráadásul mindezt nyitott, nem titkosított csatornán, böngészőnk aktuális munkamenetét kihasználva.

Weboldalak és az általuk továbbított információk
Weboldalak és az általuk továbbított információk
Fotó: WSJ

A teszthez az újságírók követték minden oldal saját regisztrációs procedúráját, például az emailes megerősítést is, ahol ez szükséges volt. A regisztráción kívül kijelentkeztek, majd újra bejelentkeztek az adott oldalakra.

Megnézték az összes általuk ismert oldaltípust a weblapokon, például cikkeket, profiloldalakat és beállításokat. Ezután minden munkamenet között megtisztították a tesztgépeket a böngésző sütiktől, amelyek követésre használhatók. A munkamenetek alatt az mitmproxy nevű nyílt forráskódú program segítségével megnézték, milyen adatok melyik oldalról hova kerülnek, anélkül, hogy az átlagfelhasználó erről bármit tudna.

A WSJ újságíróinak tapasztalatai szerint az oldalak kiadják harmadik félnek az emailcímünk, nevünk, felhasználónevünk, születési évünk, irányítószámunk. Persze nem mindegyik mindent, már, ha számít ez bármit.  • Hírek
  • Csok