16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Lelepleződött a Wikipedia legnagyobb átverése

2013.01.06. 10:55

Több mint öt éven át szerepelt a Wikipedián egy nem létező háborúról szóló, részletes szócikk, mire a szerkesztők észrevették, és törölték. A Bicholim-konfliktus alighanem az online enciklopédia történetének legnagyobb trollkodása, és újra felveti a régi problémát, hogy a Wikipedia oldalaiban sokan vakon hisznek, pedig különösebben a kevésbé népszerű, nem igazán szem előtt levő oldalaknál nem árt az óvatosság és a források ellenőrzése.

A kamu szócikk szerint 1640 és 41 között tartott a háború a portugál gyarmatosítók és a mai India területén fekvő Maratha királyság között. A konfliktust végül békekötés zárta le, és ez vezetett a független Goa állam létrejöttéhez. Mindebből természetesen egy szó sem igaz, viszont a szócikk hosszú volt és alapos, linkekkel, hivatkozásokkal gazdagon kidekorált, így senkiben nem merült fel, hogy esetleg átverésről lenne szó. 2007 októberében a szócikk még a Wikipedia nyitóoldalára kerülő kiemelt cikkek közé is bekerült - ide elvileg csak ellenőrzött, magas színvonalú, hiteles szócikkek kerülnek. A szócikk a Wikipedia önkéntes szerkesztőitől a "good article", vagyis jó cikk besorolást kapta, az angol nyelvű kiadásnál nagyjából a bejegyzések 1 százaléka kapja meg ezt a kitüntető címkét.

bicholim

Az átverés tavaly decemberben lepleződött le, amikor a ShelfSkewed név alat futó Wiki-szerkesztőnek gyanúsak lettek a szócikk hivatkozásai. Amikor utánanézett a forrásként megjelölt könyveknek, megdöbbenve vette észre, hogy a komoly történénelemtudományi munkáknak tűnő könyvek, újságcikkek és tanulmányok egytől egyig kitaláltak, és a Bicholim-konfliktusról nem tud egyetlen komoly hadtörténeti forrásanyag sem, az interneten pedig minden egyes felbukkanása, átvétele a Wikipedia-oldalhoz vezet vissza. Még egy nyomtatott könyv is létezik, ami a háborúról szól, ebben is a Wiki-szócikk mondatai köszönnek vissza.

A Wikipedia szerkesztői most a troll után nyomoznak, aki öt éven át verte át őket, és az enciklopédia olvasóit egyaránt.

A Wikipedián egyébként saját szócikke van a leleplezett kamu bejegyzéseknek, eszerint a leghosszabb ideig, nyolc évig Gaius Flavius Antoninus fiktív szócikke kerülte el a törlést, ami a kitalált római államférfiról azt írta, hogy egy Julius Caesar elleni merénylet kiterveléséről volt ismert. Híres eset még Chen Fangé, a harvardi diák egy kínai város polgármesterévé nevezte ki magát a Wikipedián egy tudományos kutatás illusztrálásaként, amiben az online enciklopédiák megbízhatóságát vizsgálta. Hét év múlva vette észre egy szerkesztő, és törölte.  • Hírek
  • Hírek