Gyöngyi
4 °C
14 °C

Star Trek buli az űrállomáson és a Twitteren

2013.01.07. 17:02

Az egész azzal kezdődött, hogy William Shatner, vagyis Kirk kapitány megkérdezte a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó Chris Hadfield kanadai űrhajóst, hogy tényleg az űrből írja a twitjeit? A válaszok egy egész Star Trek részt kerekítettek néhány óra leforgása alatt, amelybe a legtöbb még élő és Twittert használó Star Trek szereplő részt vett.

Shatner, alias James T. Kirk kapitány kérdésére Chris Hadfield űrhajós nem egy egyszerű igennel, hanem a Star Trek filmekből ismert nyelvezettel válaszolt: "Igen kapitány, orbitális pályán, életet észlelünk a felszínen".

A beszélgetésbe bekapcsolódott George Takei, vagyis Mr. Sulu is, aki azt írta, "hajlandó lesugározni egy csapattal, feltéve, hogy nem neki kell a piros pólót viselnie". Chris Hadfield nem hagyta annyiban és magát Spockot szólította meg következő twitjével: "George Takeivel a fedélzeten most már csak @TheRealNimoy-ra van szükségünk, és megvan a kutatócsoport". Ezen a néven twitel ugyanis Leonard Nimoy, aki Mr. Spockot játszotta az eredeti Star Trek sorozatban.

Spockra sem kellett tovább várni, a klasszikus vulkáni köszönéssel üdvözölte az űrállomáson tartózkodó Hadfildet: "LLAP", vagyis "live long and prosper", amit magyarul nagyjából annyit teszt: hosszú és eredményes életet. Hadfiled szinte elérzékenyülve újabb twitben reagált: "Én sem vagyok Spock, de az űrállomáson lakni és dolgozni, nagyon közel visz ehhez. Az élet másolja a művészetet. LLAP."

Will Wheaton, vagyis Wesley Crusher a Star Trek második sorozata, a Next Generation egyik főszereplője úgy érezte, nem maradhat ki a beszélgetésből, ő is Hadfiledet szólította meg: "Ha gondot okoznak a nanitok, ismerek egy srácot, aki tud segíteni. Már van ebben tapasztalata".

Ezzel Wheaton a Next Generation egyik részére utalt, amikor kísérleteket végzett a nanitokkal, a mikroszkopikus robotok azonban később elég nagy problémát okoztak az Enterprise-on. Úgy tűnik, Hadfield ismerte az említett részt és ennek megfelelően válaszolt: "Igen, Wesley, beszéltünk rólad a parancsnoki hídon. Azt hiszem szükség van rád a gépházban.

És itt kapcsolódott be a történt legmeglepőbb szereplője, Buzz Aldrin, az Apollo–11 űrhajósa, aki Neil Armstrong után második emberként lépett a Holdra. Aldrin ezt írta: "Neil és én is twiteltünk volna a Holdról, ha tehettük volna, de most a Marsról szeretnék twitelni. Talán 2040 környékén".

Chris Hadfield a végén összegezve a beszélgetést, egy frappáns twittel búcsúzott: "Büszke vagyok arra, hogy kanadai lehetek, de a tegnapi beszélgetés után kezdem megkérdőjelezni a piros póló viselését." Ezzel arra utalt, hogy a Star Trek első sorozatában a piros pólósok nem mindig élték túl a küldetéseket, a piros pólós (red shirt) kifejezés pedig így legendássá vált, sokszor mondták már a filmtörténetben olyan személyre, aki biztosan meghal a filmben.