Aliz
6 °C
14 °C

Pákozd a világ legrészletesebb légitérképén

2013.01.12. 09:09

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete és az Interspect kutatócsoport a héten bemutatta a világ legnagyobb részletességű légitérképét. A pákozdi Katonai Emlékparkot ábrázoló képen a legközelibb nagyítási szinten az emberek is felismerhetők. A teljes felvételt az aerialrecord.com oldalon lehet megtekinteni.

A magyar világrekord negyvenszeresen előzi meg a kémműholdak felvételeit és háromszázszorosan szárnyalja túl a legjobb földmegfigyelő szatellitek felbontását – áll az alkotók közleményében. Az új légitérkép négyszer nagyobb felbontású a korábbi, repülőgépről fényképezett rekordernél. A képet fel sem lehetne tenni teljes méretében a GoogleEarth-re, hiszen annak algoritmusa csupán 23 nagyítási szintet tud kezelni, ez a felvétel viszont a Google-rendszer felbontás értelmezése szerinti 25. nagyítási szintnek felel meg. A GoogleEarth-ra feltöltött legrészletesebb felvétel nagyjából ötször kisebb felbontású.

A világrekorder légifotó-térképen (ortofotón) szereplők beleegyeztek a fényképezésbe, hiszen előre lehetett számítani az arcok felismerhetőségére. A készítők ezzel kapcsolatban előzetes kísérleteket is végeztek. A légifelvétel elkészítését sokéves kutatómunka, saját szenzorok és speciális légifényképezési eljárás kidolgozása tette lehetővé. A lelkes csapat 2006-óta foglalkozik egy ilyen nagyfelbontású felvétel elkészítésének ötletével. Módszerük számos ökológiai és klímakutatási vizsgálatban alkalmazható. Magyarországon egyébként 1916-óta használnak légifelvételeket térképek készítésére.

Ugyanez a magyar csapat állította be 2009-ben a nagysebességű légi térképezés felbontás rekordját. A budapesti állatkertet ábrázoló légifelvétel 1,8 cm terepi felbontása az akkori legjobb felvételek felbontásának kétszerese volt és több, mint tízszer volt részletesebb a Google Föld szolgáltatásban Budapestről elérhető felvételeknél.

A repülés már akkor sem hagyományos navigációs eszközökkel történt, így sikerült a párhuzamos repülési sorokat 5 méter pontossággal tartani, és az utómunkálatok három hónapot vettek igénybe. Ehhez képest a mostani felvétel négyszer nagyobb felbontású, az összeállítása mégis mindössze egy hetet vett igénybe, ami a csoport szoftverfejlesztési munkájának köszönhető. A felszállásra június 15-én került sor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?