Sarolta, Emese
17 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Pákozd a világ legrészletesebb légitérképén

2013.01.12. 09:09

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete és az Interspect kutatócsoport a héten bemutatta a világ legnagyobb részletességű légitérképét. A pákozdi Katonai Emlékparkot ábrázoló képen a legközelibb nagyítási szinten az emberek is felismerhetők. A teljes felvételt az aerialrecord.com oldalon lehet megtekinteni.

A magyar világrekord negyvenszeresen előzi meg a kémműholdak felvételeit és háromszázszorosan szárnyalja túl a legjobb földmegfigyelő szatellitek felbontását – áll az alkotók közleményében. Az új légitérkép négyszer nagyobb felbontású a korábbi, repülőgépről fényképezett rekordernél. A képet fel sem lehetne tenni teljes méretében a GoogleEarth-re, hiszen annak algoritmusa csupán 23 nagyítási szintet tud kezelni, ez a felvétel viszont a Google-rendszer felbontás értelmezése szerinti 25. nagyítási szintnek felel meg. A GoogleEarth-ra feltöltött legrészletesebb felvétel nagyjából ötször kisebb felbontású.

A világrekorder légifotó-térképen (ortofotón) szereplők beleegyeztek a fényképezésbe, hiszen előre lehetett számítani az arcok felismerhetőségére. A készítők ezzel kapcsolatban előzetes kísérleteket is végeztek. A légifelvétel elkészítését sokéves kutatómunka, saját szenzorok és speciális légifényképezési eljárás kidolgozása tette lehetővé. A lelkes csapat 2006-óta foglalkozik egy ilyen nagyfelbontású felvétel elkészítésének ötletével. Módszerük számos ökológiai és klímakutatási vizsgálatban alkalmazható. Magyarországon egyébként 1916-óta használnak légifelvételeket térképek készítésére.

Ugyanez a magyar csapat állította be 2009-ben a nagysebességű légi térképezés felbontás rekordját. A budapesti állatkertet ábrázoló légifelvétel 1,8 cm terepi felbontása az akkori legjobb felvételek felbontásának kétszerese volt és több, mint tízszer volt részletesebb a Google Föld szolgáltatásban Budapestről elérhető felvételeknél.

A repülés már akkor sem hagyományos navigációs eszközökkel történt, így sikerült a párhuzamos repülési sorokat 5 méter pontossággal tartani, és az utómunkálatok három hónapot vettek igénybe. Ehhez képest a mostani felvétel négyszer nagyobb felbontású, az összeállítása mégis mindössze egy hetet vett igénybe, ami a csoport szoftverfejlesztési munkájának köszönhető. A felszállásra június 15-én került sor.