Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Anonymous-aktivistát tartóztattak le Szibériában

2013.01.14. 18:37

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hétfőn egy Krasznojarszkban élő férfit azzal vádolt meg, hogy tavaly májusban az Anonymous nemzetközi hekkercsoport követőjeként, annak módszerével blokkolta az államfői hivatal honlapját. Az FSZB szibériai igazgatósága átadta az ügyet a bíróságnak. A vád szerint a harmincéves férfi a Milliók menete támogatását fejezte ki azzal, hogy május kilencedikén egy órán keresztül akadályozta a kremlin.ru internetes oldal működését.

A Milliók menete tiltakozó akció volt, amelyet Vlagyimir Putyin beiktatása és a sokak szerint visszaélésekkel tarkított elnökválasztás miatt szerveztek. A vádlott tagadja bűnösségét. Érvelése szerint nem tudta, hogy az általa használt program kárt okozhat és blokkolhatja az elnöki oldalt, a vizsgálat azonban ennek az ellenkezőjét látszik bizonyítani  - jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. Amennyiben a bíróság helyt ad a vádnak, akár négy év börtönre is ítélhetik a krasznojarszki férfit.

Vlagyimir Ruban, a Krasznojarszki terület biztonsági szolgálatának nyomozati osztályvezetője szerint a kibertámadás elkövetője az Anonymous nemzetközi hackercsoport utasításait követve cselekedett. Ruban azt is közölte, hogy a közeljövőben további krasznojarszki lakosok hasonló ügyében fordulnak bírósághoz.

Az Anonymoust, bár régóta létezik, 2010-ben ismerte meg a szélesebb közönség, amikor tagjai sorozatban támadták meg olyan szervezetek honlapjait, amelyek a titkos diplomáciai dokumentumokat közlő portál, a Wikileaks működését akarták megakadályozni. A támadásnak áldozatul esett oldalak között volt a Paypal, a Visa és a Mastercard, de a hekkerek feltörték az amerikai szenátus, valamint Brazília, Mexikó és Olaszország kormányainak oldalait is.

Ha DDoS-támadásról volt szó, annak az internetszolgáltatón keresztül kellett végbemennie. Ezért az elnöki hivatalt kiszolgáló cégnek kellett volna idejében észlelnie és visszavernie azt - mondta a vzgljad.ru internetes újságnak Alekszandr Zaharov, az orosz Matematikai és Számítástechnikai Tudományos Intézet információbiztonsági tanszékének vezetője. A Vzgljadnak az orosz elnöki hivatalban nem mondták meg, melyik szolgáltató biztosítja az államfői oldal működését. Az egyik orosz, vírusirtó programokat fejlesztő cég munkatársa szerint azonban önmagáért beszél az a tény, hogy felfedték a támadó kilétét.

Tavaly júniusban még egy 19 éves krasznojarszki diákot vádoltak meg kibertámadással. A főiskolás nem is tagadta, hogy 2012. május 6-án és 7-én az Anonymous módszerével támadta meg az orosz államfői hivatal honlapját.