Az Intel beszédfelismerőt készít Hawkingnak

2013.01.21. 11:49

Az Intel olyan kommunikációs technológián dolgozik, ami segíthet Stephen Hawkingnak, hogy kommunikáljon a világgal. A gép felismerné a még működő néhány izmából ékező jeleket és azt fordítaná beszédre. A tudós így gyorsabban tudna beszélni, akár öt szót is ki tudna mondani percenként a mostani egy szó helyett.

Stephen Hawking ritka izomsorvadásos betegségben szenved, saját hangját 1985-ben veszítette el légcsőmetszés miatt, azóta beszédszintetizátorral kommunikál. Betegsége miatt elvesztette végtagjai mozgásképességét is, ezért kerekesszékén található számítógépét előbb ujjaival irányította, majd fej- és szemmozdulatokkal is vezérelhetővé tették.

Most egy olyan szerkezettel kommunikál, ami az arcizmai rezdüléseit figyeli infravörös szenzorokkal. Ezeket az izmokat Hawking még képes akaratlagosan mozgatni, de ezen felül már csak a pislogásra és a jobb kezén két ujja mozgatására képes, és ez is egyre nagyobb megerőltetést jelent számára. Stephen Hawkingnak nemsokára új módszerre lesz szüksége a beszédhez, mert egyre jobban szaggat a kommunikációja.

Ebben lenne segítségére az Intel, ami szinte versenyt futnak az idővel, hogy minél előbb sikerüljön elkészíteni az új kommunikációs eszközt. Justin Rattner, az Intel fejlesztési vezetője a múlt heti CES-en jelentette be, hogy közel az áttörés. Az új fejlesztés az arc, a szemöldök és a száj izommozgását figyeli és ez alapján fordítaná beszédre a tudós gondolatait. Hawking még képes arra, hogy különböző arckifejezéseket tegyen, ezek közvetítenék mondanivalóját. De még akkor is képes lenne beszédre, ha csak két különböző jelet tudna adni, ebben az esetben a Morse-kódot fordítanák le.

Az Intel már az 1990-es évek óta segíti Stephen Hawkingot a kommunikációban. A legutóbbi fejezet akkor kezdődött, amikor a tudós megkérte Gordon Moore-t, a cég alapítóját, hogy ha vannak ilyen irányú kutatások a cég laborjaiban, gondoljanak rá is.

Justin Rattner akkor találkozott Hawkinggal, amikor a fizikus a hetvenedik születésnapját ünnepelte. Akkoriban Hawking már csak egy szót tudott kimondani percenként. A találkozó után Rattner azon kezdett el dolgozni, hogyan lehetne ezt minimum öt szóra emelni percenként, de akár gyorsabb kommunikációt is elképzelhetőnek tart. A jelenlegi technológiák nem elégítenek ki egy Hawkinghoz hasonló embert, akik ontani szeretnék magukból az információt – magyarázta Rattner.  • Hírek
  • Bankszámla