Leállt a Nemzeti Digitális Adattár

2013.01.23. 16:07 Módosítva: 2013.01.23. 16:50

Reggel óta nem elérhető az nda.hu, a Nemzeti Digitális Adattár honlapja. Az NDA-program 2003-ban indult az akkori Informatikai Minisztérium kezdeményezésére. Később átvette a digitális tartalmakkal foglalkozó Neumann Ház, majd a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet.

Az NDA-t azért hozták létre, hogy összegyűjtse a magyar nyelvű vagy magyar vonatkozású, digitális kulturális és közcélú tartalmakat. Másik célja a könyvtárak, múzeumok, levéltárak digitalizálási munkáinak támogatása volt. Az NDA metaadatokat (adatleíró adat) gyűjtött be könyvtárakból, múzeumokból, határon túli szervezetektől. A Magyar Elektronikus Könyvtárnak Facebook-odala szerint több 100 ezres rekordállománya volt. A programhoz csatlakozó intézmények saját szervert kaphattak az épülő adatbázis kiszolgálására.

A könyvtár üzenete szerint bizonytalan időre leállt a MEK MDA-t kiszolgáló szervere. „Ezt még körülbelül 10 évvel ezelőtt készítették nekünk a Nemzeti Digitális Adattár elindulásakor, annak fejlesztői. [Az NDA központi szervere] viszont tavaly év vége óta leállt, egyelőre nem tudunk róla semmi biztosat”.

Már korábban szétesett

„Nem azért állt le a MEK, mert a Manda átvette az NDA-t, mert még nincs nálunk. Az NDA egyébként már korábban szétesett, mivel úgy öt éve nem nagyon csináltak vele semmit se, novemberben például jóformán csak a NAVA-ból (Nemzeti Audiovizuális Archívum) ért el találatokat" - nyilatkozta Lovas Lajos, a MaNDA vezetője.

Az NDA egyébként egy metagyűjtemény, azaz nem magát a dokumentumot tartalmazza, hanem az azt leíró mezőket, például: cím, szerző. Az eredeti dokumentumhoz link vezetett, A quality dublin core nevű szabvány szerint készült, ami egy már nem használt európai metaszabvány. Ez a szál azonban a gondozás hiánya miatt a legtöbb esetben megszakadt, eltűnt az eredeti helyről a dokumentum.

Lovas elmondta, hogy készül a jóval fejlettebb utód, új adatbázisukat más ESE sztenderd szerint készítették (european semantic elements), és tartalmazza magát a dokumentumot is. Az NDA metaadatai azonban értékesek, az új adatbázisban is hasznosítanák őket, ezért amint sikerül hivatalosan is átvenniük a volt MDA-t, visszakapcsolják. Az eddig összegyűjtött állományról, azok állapotáról azonban csak akkor tudnak majd többet mondani, ha megkapták az NDA-t, ez pedig eddig nem történt meg.

Dr. Máriás

Botrányalbum - 150 festmény tanulságos és vicces tanmesével

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM